Ziua pe santier iar in timpul liber, scafandru de interventie rapida. Liviu Stetcu e singurul maramuresean cu brevet international pentru scufundari care colaboreaza cu pompierii. A fost de mii de ori la adancime, si, cu toate ca avea posibilitatea sa profeseze in Italia, a decis sa lucreze intr-un orasel ca Baia Mare, unde ajuta, gratuit, la recuperarea persoanelor care isi pierd viata in rauri si lacuri.
Stetcu si-a pus experienta la dispozitia Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (ISU) in urma cu trei ani, cand a devenit voluntar al serviciului. Atunci cand se da alarma, el este dispus, indiferent de ora sau de locul in care se afla, sa intervina. Are 33 de ani si isi castiga existenta in domeniul hidroconstructiilor, fara sa ceara un ban pentru munca pe care o depune atunci cand ajuta la cautarea unor cadavre.
Un scafandru care a avut teama de apa
Baimareanul se mandreste cu un brevet obtinut de la Confederatia Mondiala de Activitati Subacvatice, cu primul grad de specializare. Ca un paradox, tanarul marturiseste ca in copilarie s-a temut de apa.
“Am invatat sa inot, recunosc cu rusine, abia la 16 ani. Pana la acea varsta aveam o teama pentru apa, insa eram foarte curios sa descopar ce este sub apa. In cazul scafandrilor este total diferit fata de inotatori, pentru ca aici se pune problema sa rezisti, sa cumulezi efortul si nu neaparat sa faci performanta”, marturiseste Stetcu.
Pe langa dorinta de a descoperi ce se afla in adancul apelor, tanarul spune ca a fost ajutat de profilul liceului pe care l-a absolvit, chiar daca nu a fost vorba de unul de elita. “Am terminat Liceul Industrial Auto si ma mandresc cu asta, pentru ca m-a ajutat enorm. La scafandrii baza se pune pe fizica. Teoria gazelor rare sau legile lui Mendeleev, toate trebuie sa le cunosti foarte bine si mai ales sa le pui in aplicare”.
Si-a cumparat singur costumul de interventie
Inca din 2007, cand era in Italia, tanarul si-a dorit sa revina in tara si sa isi continue activitatea de scafandru. “Dupa ce mi-am luat brevetul am ajuns la concluzia ca mereu voi fi privit ca un strain. Stiam ca este nevoie aici de un scafandru si am decis sa vin in tara. Daca pot sa ajut, de ce sa nu o fac?”, sustine el.
Chiar si costumul de scafandru, impreuna cu toate accesoriile necesare, au fost achizitionate pe bani proprii. A cheltuit aproape 3.000 de euro si este convins ca a fost o ivestitie buna pentru ca il ajuta, nu doar sa fie in siguranta sub apa, ci si sa isi duca la indeplinire orice misiune.
Fiindca este foarte important sa-si pastreze conditia fizica, scafandrul baimarean are la dispozitie sala de forta a ISU, unde merge aproape in fiecare zi pentru a face exercitii si pentru a se mentine in forma pentru urmatoarea interventie.
In cei trei ani de cand colaboreaza cu echipele de pompieri, Liviu Stetcu a intervenit in zece cazuri grave, in care a fost vorba despre maramureseni care si-au pierdut viata in rauri sau lacuri si care nu au putut fi recuperati fara ajutorul unui scafandru.
Tanarul avertizeaza in acest sens maramuresenii sa nu faca pe teribilistii atunci cand sunt in apa si sa fie extrem de precauti chiar daca stiu sa inoate foarte bine. Intr-un top al zonelor de agrement riscante din judet, scafandrul din Baia Mare a plasat pe primul loc Lacul Albastru, care se afla in zona Baia Sprie si care a facut de-a lungul timpului foarte multe victime.
Sursa: Anca Popescu