Cu totii observam de o vreme incoace ca anotimpurile nu mai sunt cum au fost. Vreme neobisnuit de calda pentru sezonul rece, fluctuatii mari de temperatura intr-un timp foarte scurt, fenomene meteo care nu sunt obisnuite pentru clima tarii noastre, acestea ar fi doar cateva „simptome” ale schimbarilor climatice. Aceste perturbatii par sa afecteze nu numai oamenii, ci si animalele. Un fenomen neobisnuit a fost sesizat de catre Lucian Petru Goja, colaborator al eMaramures, care in ultima zi a anului 2009 a descoperit un card de cormorani la confluenta raului Sasar cu raul Lapus, situata intre localitatile Lapusel si Bozanta Mica.
„Ieri spre prinz si pe o vreme crunta (lapovita/ploaie) la confluenta raului Sasar- cu raul Lapus, situata intre localitatile Lapusel si Bozinta Mica, un card de peste 100 cormorani s-a ridicat din salcii/plopi. Ulterior «au decolat» in perechi sau grupuri mai mici alti citiva. Niciodata pana acum nu am vazut cormorani in judetul Maramures. De remarcat abundenta ratelor salbatice (diferite specii efectuind pasaje spectaculoase) ca si a starcilor albi si cenusii prin albiile raurilor Lapus si Somes sau «pascand» ogoarele de toamna /parcele cu griu de toamna”, a spus Lucian Petru Goja.
Cormoranii sunt o familie de pasari acvatice care fac parte din ordinul Pelecaniformes. Au o infatisare primitiva, aproape reptiliana. Exemplarele adulte au penajul negru, cu luciri verzui sau albastre. Ele sunt pasari de talie mijlocie care traiesc si cresc puii in colonii si uneori ating dimensiuni considerabile. Denumirea de „cormoran” provine din limba latina – „corvus marinus“, insemnand „corb de mare”.
Aceste pasari traiesc pe coastele marilor, dar si in apropierea unor balti sau rauri inconjurate de vegetatie. Cormoranii sunt activi ziua, consumand o cantitate mare de peste pe care-i vaneaza prin urmarirea lor rapida sub apa. La noi in tara traiesc trei specii de cormorani, fiind intalniti, in special in zona Deltei Dunarii.
„M-am intrebat ce naiba de nutrienti vor fi gasind atitia cormorani la confluenta raului Sasar, secular poluat minier si menajer , cu raul Lapus, nici acesta nefiind prea curat (dupa spusele pasionatilor de pescuit in ultimele decenii fauna piscicola , absenta in Sasar, s-a diminuat sever in Lapus/Somes). S-or fi adaptat cormoranii consumului de zdrente, ambalaje plastic, PET-uri, anvelope, incaltari de toate modele/marimile si culorile, vase de gatit din pleu, emailate sau…teflonate care realmente abunda exasperant pe malurile si-n luncile inundabile ale raurilor/vailor/paraielor de nu mai poti face o panoramare/fotografie fara astfel de „decoruri” in background ?”, se intreaba Lucian Petru Goja, impatimitul montaniard maramuresean.
Sursa: Andrei Gherghel