Vezi VIDEO
Cu prilejul celebrarii Zilei Mondiale a Refugiatului, care se marcheaza in fiecare an in 20 iunie, incepand din anul 2001, in sala de sport a Colegiului Tehnic „C. D. Nenitescu” din Baia Mare a avut loc un inedit meci de fotbal intre echipe formate din elevi de la colegiul gazda, de la Liceul Teoretic „Ion Buteanu” din Somcuta Mare si din rezidenti de la Centrul pentru refugiati din Somcuta Mare.
Ideea a fost lansata de directorul Liceului Teoretic „Ion Buteanu” din Somcuta Mare. Acesta a si motivat de ce a ales sa celebreze Ziua Mondiala a Refugiatului prin fotbal: „Pentru ca sportul, ca si fenomen social, leaga persoanele. Socializam, ne bine dispunem, putem chiar concura, ne expunem calitatile, ne recunoastem defectele. Vor fi si niste premii. Aceasta actiune sportiva este inedita, este la primul eveniment, dar dorim sa o dezvoltam pe viitor„, a declarat Claudiu Vladimir Muresan.
In proiect au fost cooptati si cei de la Colegiul Tehnic „C. D. Nenitescu”. „Aceasta propunere ne-a surprins in mod placut si am marsat imediat, avand in vedere ca un numar insemnat din elevii nostri au cel putin unul din parinti plecat in strainatate. Si ne-am gandit ca, pe langa a marca aceasta sarbatoare internationala, sa cream posibilitatea ca – pe de o parte – elevii nostri sa poata sa constientizeze care este situatia refugiatului, iar pe de alta parte refugiatii sa isi faca o imagine cam care este impactul plecarii celor dragi in strainatate„, a declarat directorul Colegiului „C. D. Nenitescu”, prof. Adalbert Mehes.
Facandu-le concurenta marilor fotbalisti ai lumii care se intrec in aceste zile la Mondialul din Brazilia, toti cei implicati in meciul de fotbal international din sala de sport a colegiului baimarean au fost incantati de idee. „Mi se pare o idee foarte buna si am asteptat mult acest meci„, a marturisit Norbert, elev la „C. D. Nenitescu”. „Este o idee foarte buna sa facem acest meci„, a fost de parare Marian, elev la „Ion Buteanu”.
Amisi Mukoko Papy are 30 de ani, a ajuns in urma cu circa doua luni in Maramures impreuna cu sotia si fiica lor in varsta de 2 ani. Vine din Congo, acolo unde a lucrat ca muncitor intr-o mina de aur. „Sunt fericit sa joc azi fotbal cu elevii de liceu si cu colegii mei din centru. Sunt chiar foarte incantat„, a spus refugiatul. Acesta a admis ca, daca ar fi destul de talentat, nu l-ar deranja sa joace la un turneu final mondial, dar a admis ca nu a jucat fotbal decat intre prieteni, niciodata cu gandul la performanta.
Refugiati din Congo, Senegal si Coasta de Fildes s-au intrecut azi cu liceeni maramureseni, in preambulul Zilei Mondiale a Refugiatului, care se marcheaza in fiecare an in 20 iunie, incepand din 2001
.
„Ideea a fost primita cu foarte mare entuziasm de catre toti cei care participa azi la activitate, de altfel noi avem pe toata durata anului actiuni impreuna cu comunitatea”, a mentionat inspector principal de politie Simona Chioran, directorul Centrului Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil Maramures, adaugand: „Avem o traditie a centrului: in fiecare zi de miercuri se joaca un meci de fotbal intre angajatii centrului si cei cazati in centru, asa ca echipa este formata de ceva timp”.
Refugiatul este fortat sa isi paraseasca tara natala din cauza unor stali conflictuale. Statele au obligatia sa ofere refugiatilor protectie impotriva returnarii in tara de origine, acces efectiv si neingradit la procedura de azil, precum si o serie de forme de asistenta. Garantarea acestor drepturi deriva din Conventia de la Geneva din 1951 si din Protocolul de la New York din 1967, instrumente internationale pe care Romania le-a ratificat in 1991. De atunci si pana in decembrie 2013, in Romania au fost inregistrati 23.629 de solicitanti de azil. La Centrul Regional Maramures, in primele sase luni ale acestui an, au fost inregistrate 24 de cereri de azil, majoritatea solicitantilor provenind din Siria.
Sursa: Ramona-Ioana Pop