Oi, arici, vrabiute, fluturi, pisici, caini, caluti de mare si chiar dinozauri. Nu este vorba despre o gradina zoologica exclusivista, ci de o expozitie inedita de esantioane ale Muzeului de Mineralogie din Baia Mare. Colectia reprezinta un veritabil punct de atractie atat pentru copii, cat si pentru vizitatorii care dau frau liber imaginatiei.
Mineralele care imita forma unor animale sunt extrem de valoroase iar muzeul baimarean se mandreste cu ele in expozitiile itinerante pe care le organizeza in tara si peste hotare. Florile de mina au forme neobisnuite si au fost “botezate” de-a lungul anilor chiar de catre vizitatori, dupa ce s-a observat asemanarea lor cu diverse vietuitoare. Astfel, din colectia muzeala nu lipsesc pasarile si nici reptilele.
“Este o expozitie ascunsa printre celelalte esantioane, iar, de-a lungul anilor, am constatat ca vizitatorii tineri si mai ales copiii au o imaginatie deosebita in ceea ce priveste formele acestor flori de mina. Avem caluti de mare, arici, dinozauri, vrabiute, catei, un fluture, un mielusel, iar acum i-am gasit si oita”, a declarat seful sectiei de Mineralogie din cadrul muzeului, Elisabeta Fodor.
Pe langa animalele prezente in vitrine se numara si o sabie din gips, care are 70 de centimetri lungime, un mineral care seamana foarte bine cu harta Romaniei si un esantion care a fost numit de vizitatori “Arca lui Noe”.Cei mai entuziasmati de aceste esantioane par sa fie cei mici.
„Ma uit la un arici, o minerala care seamana cu un arici foarte mic. Eeee foarte tepoasa….Am mai vazut o foca de mare, un crocodil si o scoica”, a marturisit Andrei Anghel, un vizitator de numai 10 anisori care a calcat astazi, 3 august, pragul Muzeului de Mineralogie.
Oficial, mineralele cu forme neobisnuite au denumiri complicate, in functie de compozitie si de zonele din care au fost extrase. Toate provin din vechile mine ale Maramuresului – incepand de la Baia Sprie, si continuand cu Herja si Baiut.
“Trebuie sa facem o precizare. Toate aceste aceste esantioane care sunt expuse in cadrul Muzeului de Mineralogie au fost doar scoase din subteran, spalate si apoi expuse. Nimeni nu le-a prelucrat”, a precizat Elisabeta Fodor.
Reprezentantii muzeului baimarean au in plan ca in viitorul apropiat sa realizeze o expozitie speciala in care sa includa toate mineralele care au forma de animale.
FOTO: Flori de mina (c) eMM.ro
Sursa: Anca Popescu