Principalii exportatorii de grau din Uniunea Europeana au probleme in a obtine contracte de vanzari din cauza rivalilor mai ieftini din statele baltice si regiunea Marii Negre, insa recenta scadere a preturilor de catre comerciantii francezi ar putea sa ajute la cresterea vanzarilor, au declarat joi pentru Reuters o serie de traderi.
‘Lituania si Letonia au avut recolta buna in vara aceasta si ofera cantitati mari la export la preturi foarte mici. De asemenea, Rusia, Ucraina si Kazahstan ar urma sa exporte impreuna o cantitate de grau mai mare cu aproape trei milioane de tone fata de sezonul trecut si cred ca aceasta cifra va duce la diminuarea exporturilor UE’, a declarat un trader german.
Miercuri, la Bursa de la Paris cotatiile futures la grau au atins un nou minim in conditiile in care preturile scazute rezultate in urma licitatiei organizate de Algeria au scos in evidenta concurenta acerba pe pietele de export. Franta, cel mai mare exportator de grau din UE, a inceput sa fie concurat de statele baltice si pe pietele sale traditionale de export cum este Algeria.
‘Pentru moment, incepand din iulie si pana in septembrie, tarile din regiunea Marii Negre domina vanzarile la export urmate de graul din statele baltice incepand de la mijlocul lui septembrie si pana in noiembrie. Noi suntem la coada’, a declarat un trader francez.
In incercarea de a castiga un contract la licitatia organizata de Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, cel mai mare importator mondial de grau, traderii francezi au redus semnificativ pretul.
‘Euro este factorul cheie. Daca vom reveni la 1,09—1,10 dolari pentru un euro de la 1,11-1,12 dolari pentru un euro atunci vom pierde imediat sase dolari pe tona, ceea ce este semnificativ in termeni de competitivitate’, a declarat Andrée Defois, analist la Strategie Grains.
Germania, al doilea mare exportator de grau din UE, sufera si ea de pe urma concurentei statelor baltice. Potrivit traderilor, graul din Lituania si Letonia este oferit la vanzare cu un pret cu noua euro mai mic decat cotatia inregistrata la Bursa de la Paris. ‘Germania nu poate concura cu acest gen de competitie de pret si am putea fi nevoiti sa asteptam pana cand tarile baltice vor vinde o parte din stocurile lor inainte de a vedea vanzari mari’, a declarat un trader german.
In ultimul sau raport lunar, Consiliul International al Cerealelor (IGC) si-a majorat estimarile referitoare la recolta mondiala de grau din sezonul 2014/2015 cu 10 milioane de tone, ca urmare a unor recolte peste asteptari in Europa si regiunea Marii Negre. IGC estimeaza ca productia mondiala de grau in actualul sezon va ajunge la 720 milioane de tone, la egalitate cu cea din ultimul sezon.
Sursa: Agerpres