Vezi VIDEO
Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare va avea, in curand, o sectie de chirurgie oro-maxilo-faciala. In unitatea spitaliceasca a mai functionat o astfel de sectie, insa aceasta s-a desfiintat din cauza lipsei de personal calificat. Medicii de chirurgie oro-maxilo-faciala au nevoie de o dubla specializare, atat in stomatologie cat si in chirurgie, fapt ce determina ca in acest domeniu medical sa fie penurie de specialisti.
O noua sectie se va infiinta in curand la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare, ca urmare a masurilor de reforma a sistemului sanitar din Romania. Directorul medical al unitatii, Sabin Nemes Bota, spune ca aceasta sectie este necesara pentru ca spitalul baimarean sa se poata clasifica in categoria II A.
„Pentru a putea fi clasificati ca spital in categoria II A, trebuie sa oferim inclusiv servicii de chirurgie oro-maxilo-faciala, care in momentul de fata sunt oferite doar in mediul privat. Vom propune, alaturi de alte mici modificari, o schimbare a structurii organizatorice a spitalului judetean pentru a avea un compartiment de chirurgie oro-maxilo-faciala”, a precizat Sabin Nemes Bota.
Chirurgia oro-maxilo-faciala va fi un compartiment distinct in sectia ORL a Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare si va avea, cel mai probabil, cinci paturi. Deocamdata, insa, documentatia pentru infiintarea sectiei a fost intocmita si urmeaza sa fie inaintata spre aprobare ministerului de resort.
Directorul medical al spitalului a mai aratat ca o asfel de sectie a mai functionat in unitatea medicala pe care o conduce, insa aceasta a fost desfiintata, pentru ca nu a existat un medic specializat. „Am mai avut o astfel de structura care a devenit nefunctionala din motive obiective si acuma vrem sa revenim la ea”, a explicat Sabin Nemes Bota.
Potrivit legii care clasifica spitalele, unitatile spitalicesti regionale sunt de competenta I A, spitalele judetene de urgenta se pot incadra la categoria II A, in timp ce spitalele sau unitatile sanitare judetene sau locale de urgenta se claseaza in categoria III A, iar spitalele sau unitatile sanitare locale de urgenta, in categoria IV.
In functie de clasificarea spitalelor se va duce si finantarea, intr-un mod diferentiat, a acestora, iar aceasta masura a fost propusa de ministrul sanatatii. De asemenea, spitalele mai mici vor fi transformate in centre socio-medicale, ca urmare a acelorasi masuri de reabilitare a sistemului sanitar.
Sursa: Angela Sabau