O companie clujeana infiintata de trei tineri informaticieni, care au dezvoltat o platforma software medicala de recuperare prin jocuri, a fost premiata vineri de Ambasada SUA. ‘Prin programul ‘Antreprenorul lunii’, Ambasada SUA promoveaza in 2015 persoanele si companiile din Romania care au inteles potentialul unei idei noi, iar apoi au venit cu o abordare plina de curaj, menita sa transforme ideea in realitate’, au declarat reprezentantii ambasadei.
Luna aceasta, reprezentantii Ambasadei SUA in Romania au ales firma infiintata de cei trei tineri, absolventi ai Facultatii de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. Ei au creat o platforma care este folosita in cazul pacientilor care au nevoie de recuperare fizica. Softul creat de cei trei tineri presupune folosirea unor jocuri prin care persoanele cu dizabilitati motorii sunt incurajate sa execute, intr-o forma distractiva, o serie de miscari si exercitii fizice.
Platforma se bucura deja de recunoastere internationala si este folosita in centre de recuperare si spitale romanesti, dar si din strainatate, respectiv din Marea Britanie. In Cluj aplicatia este folosita in doua centre medicale. Practic, pacientii, in timp ce se joaca, sunt stimulati sa faca anumite miscari ale membrelor sau trunchiului – este vorba in special de miscari ample ale corpului. Prin miscarile lor, persoanele cu dizabilitati determina miscarea unei figuri din jocul montat pe o tableta — de exemplu o albinuta, pe care ei trebuie sa o faca sa parcurga un anumit drum, sau sa indeplineasca o anumita misiune, cum ar fi sa culeaga polen din mai multe flori, pe care apoi sa-l depoziteze intr-un stup.
Creatorii softului au explicat ca acest joc nu inlocuieste nicidecum kineto-terapeutul sau medicul pacientilor, dar poate functiona ca un asistent al acestora, stiut fiind faptul ca atunci cand nu sunt sustinute moral, persoanele suferinde cedeaza mai repede in fata greutatilor. Softul are efectul a de a stimula pacientii, prin distractie, sa isi faca exercitiile si singure, grabindu-le astfel vindecarea sau imbunatatindu-le performantele. Cu ajutorul softului, medicii si terapeutii ar putea imbunatati atat starea pacientilor, dar vor putea si sa se ocupe de mai multe persoane.
‘Suntem onorati ca am primit acest premiu. Este un proiect care a pornit de la Cluj si suntem mandri sa facem cunoscut acest proiect si Romania. Pe parcurs am avut multe provocari, dar credem ca putem sa ajutam oamenii cu probleme cu ceea ce am invatat. Am incercat prin aceasta platforma sa transformam plictiseala exercitiilor in ceva distractiv, care sa-i ajute pe pacienti’, a declarat, Andrei Dascalu, director tehnic al proiectului Mira Rehab. Softul contine peste zece jocuri, dar numarul lor va creste constant. Exercitiile sunt cele clasice, care se folosesc in orice clinica de recuperare, iar acestea sunt asociate cu diferite jocuri.
Programul inregistreaza si timpul de lucru al fiecarui pacient precum si amplitudinea si corectitudinea miscarilor si le salveaza ca pe un set de statistici. Pe baza acestora, programul face o serie de grafice care pot arata evolutia pacientului. In prezent se lucreaza si la studii clinice care sa arate mai clar care este impactul pe care softul il are asupra pacientilor, cu cat le imbunatateste performantele, sau care sunt costurile pe care le poate reduce.
Tinerii dezvolta in prezent la o versiune a softului care sa poata fi folosita si in afara clinicilor, acasa la pacienti. Aplicatia, care poate fi folosita de persoane cu dizabilitati, indiferent de varsta, va costa sub o suta de euro.
Sursa: Agerpres