Pe parcursul anului 2013, actiunile desfasurate de structurile de ordine publica au vizat cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni, combaterea criminalitatii stradale si consolidarea activitatii de ordine si siguranta publica, prin actionare in colaborare cu celelalte structuri ale Politiei Romane si in sistem integrat, impreuna cu alte institutii ale statului cu atributii in domeniu, precum si reducerea timpului de raspuns la solicitarile cetatenilor sau la producerea unor evenimente.
Activitatea politistilor in strada a fost sustinuta de activitati preventive derulate de structurile de ordine publica in colaborare cu politistii Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii atat cu ocazia manifestarilor de amploare organizate in judet, cat si prin activitatile propuse pentru sustinerea programelor prioritare ale Politiei Romane si a celor stabilite la nivel local pentru anul 2013.
In functie de specificul criminalitatii din Maramures au fost initiate si derulate urmatoarele campanii de prevenire si informare a cetatenilor: campania de prevenire a furturilor din locuinte ,,Nu-ti scapa casa din ochi”, campania de prevenire a inselaciunilor ,,inselaciunea suna iar la telefon”, campania de prevenire a talhariilor ,,stiu sa ma feresc de infractori”, campania pentru prevenirea disparitiilor de minori ,,impreuna pentru siguranta copiilor” si campania pentru prevenirea violentei in randul elevilor de liceu ,, Nu lasa violenta sa te transforme intr-un infractor”.
Ca urmare a demersurilor intreprinse de politisti, in primele sase luni ale acestui an infractionalitatea aflata in competenta de cercetare a structurilor de ordine publica inregistreaza un trend descendent (- 15%), fiind inregistrate 2793 fapte in semestrul I 2013. Din totalul acestor infractiuni 68% au fost sesizate in mediul rural si 32% in mediul urban. De asemenea, au fost constatate 16765 fapte de natura contraventionala.
Una dintre prioritatile conducerii Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures a fost cresterea gradului de siguranta al cetateanului prin diminuarea faptelor antisociale stradale. in functie de zonele de risc identificate au fost reorganizate si adaptate permanent itinerariile de patrulare ale echipajelor de ordine si siguranta publica formate din politisti sau mixte (politist si jandarm/politist local).
Ca urmare a acestor masuri intreprinse si a prezentei active in teren, numarul total al infractiunilor constatate in flagrant a crescut cu 21,91% fata de anul precedent, infractionalitatea stradala sesizata la nivelul judetului inregistrand o scadere cu 30,66% fata de anul anterior. Aceasta se manifesta pregnant in zonele aglomerate, in principal in cele doua municipii ale judetului: Baia Mare si Sighetu Marmatiei. Din totalul faptelor stradale, majoritatea au fost sesizate ca fiind comise noaptea si cele mai multe sunt furturi.
In primul semestru al acestui an au fost sesizate 24 fapte penale savarsite in scoli, in care au fost implicati elevi. Pentru prevenirea delicventei juvenile, politistii de prevenire si de proximitate au initiat campanii in unitatile de invatamant. Peste 12.000 de elevi, cadre didactice si parinti au beneficiat de informatiile prezentate in cadrul acestor campanii.
Sursa: eMM.ro