Vezi VIDEO
Infractiuni “pe banda” depistate de politistii de frontiera in anul 2009. Acestia – in cursul anului care tocmai s-a incheiat – au confiscat, independent sau in cooperare cu reprezentantii altor institutii abilitate, aproximativ 7.350.000 pachete tigari de contrabanda, in valoare de peste 7,2 milioane euro (29.462.206 lei). „Marfa” a fost destinata comercializarii „la negru” pe pietele din tara sau strainatate si provenea din Ucraina sau Republica Moldova, iar persoanele implicate, in majoritatea cazurilor, sunt cetateni moldoveni, ucraineni sau romani. Totodata, in cadrul actiunilor intreprinse pe linia prevenirii si combaterii contranbandei cu bunuri de larg consum si metale pretioase, politistii de frontiera au depistat marfuri destinate comercializarii la negru in valoare de peste 102 milioane lei, precum si peste 10,5 kg bijuterii din aur si alte 83 kg bijuterii din argint.
In anul 2009, politistii de frontiera au retinut in vederea confiscarii aproximativ 7.350.000 pachete tigari de contrabanda, in valoare de peste 7,2 milioane euro (29.462.206 lei).
Marfa ilicita a fost depistate atat la intrarea in tara – in punctele de trecere a frontierei sau la „frontiera verde” – cat si la iesire catre statele Schengen. Scopul persoanelor implicate a fost acela de a o comercializa ulterior, „la negru”, pe pietele de desfacere din tara noastra si, mai ales, pe cele din vestul Europei, unde pretul unui pachet de tigari este de patru ori mai mare decat in Romania.
Traficantii proveneau, preponderent, din Romania, Ucraina si Republica Moldova, dar si din Turcia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Grecia, Ungaria etc.
Cele mai traficate marci de tigari au fost Saint George, Marble, Monte Carlo, Ronson, L&M, Marlboro etc., iar frontierele, cele mai „active” din punct de vedere al traficului au fost cele din Est, Nord si Sud-Vest.
La frontiera de Est, s-a facut trafic in special cu tigari ce proveneau din Republica Moldova. Introducerea acestora in tara a fost realizata prin punctele de frontiera, fie in cantitati mari, in mijloace de transport special amenajate, fie in cantitati mici – incadrate plafonului vamal – de catre persoane fizice.
La frontiera de Nord (judetele Maramures si Suceava)- au fost traficate in special tigarile de origine ucraineana. Infractorii- organizati in adevarate grupuri, cu segmente in strainatate, la frontiera si in interiorul tarii – au incercat sa treaca pachetele de tigari (baxuri) peste frontiera verde, noaptea.
In judetele din sud-vestul tarii,
In judetele din sud-vestul tarii, au fost descoperite, in general, tigari de calitate medie si superioara, achizitionate din magazinele duty-free si transportate peste frontiera, in cantitati mici, de persoane fizice. O alta metoda folosita de traficanti a constat in ascunderea in automarfare, printre marfurile transportate de persoane juridice, a unor insemnate cantitati de tigari de contrabanda (metoda „capac”) sau chiar prin modificarea mijloacelor de transport, respectiv crearea unor spatii special amenajate.
Aceasta metoda a fost utilizata in mod special, la iesirea din tara pe frontiera de Vest, dar si la intrare, la granita sud-vestica si estica.
Pe langa prevenirea si combaterea traficului cu tigari de contrabanda, politistii de frontiera au actionat si pentru a contracara traficul cu bunuri de larg consum si metale pretioase, fenomen ce se mentine la cote ridicate, ca urmare a profiturilor substantiale obtinute de persoanele implicate in vanzarea „la negru” a acestor categorii de marfuri.
In anul 2009, in cadrul actiunilor derulate in punctele de trecere si pe raza celor 30 kilometri, politistii de frontiera au depistat: marfuri de contrabanda constand in aproximativ 40.000 kg. cafea, 8.689 litri alcool, produse electronice si electrocasnice, confectii etc. a caror valoare estimativa se ridica la 102,06 milioane lei.
Au fost constatate 584 infractiuni de natura economico-financiara, in producerea acestora fiind implicate persoane din R. Moldova, China, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Turcia, Slovacia si Romania. Au fost retinute in vederea confiscarii 10,591 kg. bijuterii din aur si 83,341 kg. bijuterii din argint.
In toate cazurile, persoanele implicate nu detineau documente de provenienta, transport sau autorizatii pentru efectuarea operatiunilor de import / export, motiv pentru care, conform legislatiei, au fost sanctionate contraventional sau, in functie de gravitatea faptei, li s-au intocmit dosare penale.
Avand in vedere prejudiciile aduse la bugetul de stat, Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda, impreuna cu celelalte institutii abilitate, masuri ferme in toate zonele de competenta, in vederea depistarii si sanctionarii persoanelor implicate in traficul ilegal cu bunuri de larg consum (inclusiv, tigari), precum si retinerii in vederea confiscarii a marfurilor traficate.
Sursa: Vasile Dale