Vezi VIDEO
Mai multe localitati din Maramures au fost survolate la finele saptamanii trecute de un elicopter. Autoritatile maramuresene au aratat ca au dorit sa identifice zonele cu acces dificil pentru ca in cazul aparitiei unor situatii de urgenta sa se poata interveni operativ. Chiar prefectul judetului a recunoscut ca Maramuresul sta prost la capitolul infrastructura, iar acest lucru poate impiedica interventia echipelor de salvare, in cazul producerii unor calamitati. Conducerea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta a mai anuntat ca a inventariat problemele existente in localitati in privinta dotarilor cu utilajele de interventie. De asemenea, se are in vedere responsabilizarea celor care se ocupa de acest domeniu la nivelul fiecarei localitati, astfel incat acestia sa nu-si indeplineasca atributiile doar „pe hartie”.
Autoritatile judetene au intrat in alerta, dupa ce in mai multe judete din tara au fost semnalate probleme din cauza ninsorilor abundente. Oficialii Prefecturii au precizat ca la nivelul judetului s-a incercat o inventariere a zonelor cu risc, astfel incat in caz de situatii de urgenta sa se poata actiona eficient. In acest context s-a facut chiar o monitorizare aeriana, la misiune participand reprezentanti din conducerea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.
„Un elicopter al Unitatii Speciale de Aviatie Cluj-Napoca, din cadrul Inspectoratului General de Aviatie al M.A.I., a efectuat un zbor de recunoastere, pe durata caruia au fost survolate mai multe localitati din judet, care dispun de o singura cale de acces terestra. A fost o actiune necesara pentru a identifica particularitatile terenului in anumite zone cu acces dificil, pentru ca, in eventualitatea producerii unor situatii de urgenta, fortele de interventie sa aiba o idee clara asupra cailor de acces si a posibilitatilor reale de actiune”, a declarat Cornel Babut, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures (ISU).
Prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a mai aratat ca s-a dorit atat identificarea zonelor cu acces dificil, cat si a dotarilor necesare in cazul unor interventii de urgenta.
„In aceasta perioada am vazut care sunt zonele cu casele izolate. Nici azi accesul nu e foarte bun. De ce sa nu recunoastem? Nu avem acces foarte bun pe drumurile din infrastructura judetului: nationale si judetene. Ce sa mai vorbim de cele silvice sau de cele agricole? Am vrut cu cei care suntem responsabili pe situatii de urgenta sa vedem concret daca trebuie sa avem acces cu salvarile, ce se intampla pe drumurile acestea, sau cu incendiile. Sa nu ne trezim atunci sa ne gandim cine e de vina”, a spus prefectul Anton Rohian.
Pe de alta parte, reprezentantul Guvernului in teritoriu a mai explicat ca isi doreste sa-i responsabilizeze pe cei care au atributii pe acest domeniu, astfel incat acestia sa-si cunoasca bine sarcinile in cazul aparitiei unor probleme.
O noua intalnire la nivelul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta e programata pentru 17 februarie, atunci cand vor fi analizate aspectele negative constatate si se vor propune solutii care trebuie adoptate atunci cand e instaurata comanda unica pe situatii de urgenta.
Sursa: Camelia Tocaci