Vezi VIDEO
Dialogul social „schioapata” in Romania, iar din acesta cauza, tara noastra risca sanctiuni aspre din partea Uniunii Europene. Exista prefecturi care de mai bine de un an nu au chemat la intalniri comisiile de dialog social, a explicat astazi, 25 mai, in Baia Mare, ministrul delegat Liviu Marian Pop. De aceeasi parere sunt si sindicalistii, care au aratat ca UE a declansat procedura de infringement in cazul Romaniei, tocmai pentru ca ca dialogul social a fost doar mimat in ultima perioada.
Prezent astazi, 25 mai, in Baia Mare, ministrul delegat pentru dialogul social, Liviu Marian Pop, a declarat ca a finalizat analiza privind modul in care functioneaza comisiile de dialog social la nivelul prefecturilor si ministerelor, iar realitatea arata sumbru. Sunt prefecturi care de mai bine de un an si jumatate n-au mai organizat intalniri cu comisiile de dialog social, iar la ministere, perioadele in care aceste intruniri nu s-au tinut depasesc o jumatate de an.
Ministrul a aratat ca nu este insa si cazul Maramuresului, deoarece aici, in 2011, au au avut loc cele mai multe sedinte ale comisiilor de dialog social, judetul pozitionandu-se pe locul intai in Romania la acest capitol. Totusi, modul in care a functionat dialogul social in ultima perioada il nemultumeste pe reprezentantul Guvernului. Ministrul maramuresean a precizat ca, la nivel institutional, Consiliul tripartit functioneaza, insa activitatea Consiliului Economic si Social e blocata de mai bine de un an, desi prin acest for ar trebui sa treaca toate initiativele legislative.
„Este inacceptabil ca in Romania doar sub 2 % din actele promulgate, ordinele de ministru, hotarari de guvern, ordonante de urgenta sa treaca prin procedura dialogului social”, a declarat Liviu Marian Pop.
Si sindicalistii au aratat cu degetul inspere Guvern, subliniind ca, in ultima perioada, dialogul social n-a fost decat mimat, ceea ce a determinat Uniunea Europeana sa declanseze chiar procedura de infringement pentru Romania. In conformitate cu legislatia europeana, odata cu demararea acestei proceduri, statul incrimant este avertizat de incalcarea normelor comunitare, urmand ca, in cazul in care nu se conformeaza, sa fie aspru santionat.
„La ora actuala, dialogul social in Romania,schioapata foarte puternic si asta se concretizeaza si prin faptul ca Uniunea Europeana a transmis procedura de infringement pentru blocarea dialogului social. Trebuie sa depunem eforturi consistente – si latura sindicala, si cea a societatii civile, dar in primul rand cea guvernamentala – de a debloca dialogul social si de a-l face sa fie unul functional nu doar unul de forma, pe care sa-l mimeze”, a replicat liderul Confederatiei Sindicale Meridian Maramures, Stefan Petricean.
Ministrul Liviu Marian Pop a mai spus ca, la ora actuala, se fac demersuri pentru deblocarea dialogului social, de doua saptamani fiind organizate intalniri cu reprezentantii patronatelor si sindicatelor tocmai pentru completarea legii dialogului social. Pe de alta parte, Liviu Pop a mai aratat ca si legea transparentei decizionale are carente. Acesta a punctat faptul ca nu exista un dialog real intre cetatean si autoritati, dovada fiind si faptul ca multe dintre site-urile primariilor si chiar ale unor ministere nu sunt actualizate.
Sursa: Camelia Tocaci