Vezi VIDEO
Cand e vorba de cumparaturi de Pasti, criza nu mai e criza. Baimarenii se inghesuie la punctele de sacrificare a mieilor pentru a-si achizitiona carnea pentru masa de sarbatori. La centrul temporar amenajat la targul de animale din Baia Mare, de pe strada Oborului, macelarii si inspectorii sanitar-veterinari fac cu greu fata numarului mare de miei cumparati pentru taiere de catre baimareni.
Nebunie, nervi si… sange la punctele de sacrificare a mieilor din Maramures. Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) a deschis noua astfel de centre pe raza judetului, dintre care patru sunt abatoare specializate si altele cinci sunt avizate temporar. Resposabilii DSVSA spun ca, in afara aglomeratiei, nu au fost constatate alte probleme.
“Noi am raspuns cerintei comerciantilor si doritorilor. Dintre cele patru puncte din Baia Mare, cel mai aglomerat este, de la distanta, cel de pe strada Oborului, langa targul de animale, unde numarul de solicitanti este extrem de mare si poate din aceasta cauza nemultumirea celor care asteapta este mai mare”, a precizat Victor Pop,
seful Serviciului de Igiena Veterinara din cadrul DSVSA Maramures.
La punctul de sacrificare de pe strada Oborului, agitatia e uriasa. Asta pentru ca preturile mieilor din piata sunt mai mici decat cele din carmangerii. In targ, mielul se vinde cu 10 lei kilogramul in viu, in timp ce in magazine pretul e dublu.
“Se procedeaza in felul urmator: oamenii se targuiesc cu comerciantii, dupa care vin aici si se inteleg cu macelarii, care transeaza animalele. Asta nu inainte ca noi sa verificam dupa crotaliul lor daca acesti miei sunt inregistrati. Pana acum nu s-au inregistrat probleme”, a explicat medicul veterinar Radu Leahovici.
Baimarenii spun ca prefera sa-si achizitioneze mieii din targ pentru ca astfel vad cu ochii lor cum este carnea transata si sunt asigurati de veterinar ca e sanatoasa.
“Preturile sunt mult mai mici aici, in targ. E mult mai bine asa, deoarece ma pot asigura ca este sanatoasa carnea”, este de parere baimareanul Vasile Puscas.
Multi dintre baimarenii care s-au aflat astazi in targ doar ”sondau” terenul, pentru a cauta cea mai buna oferta. “Am venit sa ma uit, nu sa cumpar, cel putin deocamdata. Cred ca am sa vin sambata sa cumpar, pentru ca atunci si vanzatorii scad din preturi”, a spus Simion Pop.
Pana de Pasti, inspectorii sanitar-veterinari vor avea mult de munca. Baimarenii par decisi sa uite de criza si sa puna pe masa carne de miel. Iar cei care nu-si permit mielul traditional, pot oricand opta pentru un… iepure.
Sursa: Catalin Tineghe