Coruptia adanceste criza datoriilor in Europa, este de parere Transparency International (TI) care atrage atentia, in raportul sau anual, dat publicitatii azi – 1 decembrie, asupra pozitiei ocupate de Italia si Grecia. Potrivit organizatiei, dificultatile economice traversate de zona euro sunt ”in parte legate de incapacitatea guvernelor de a lupta impotriva coruptiei si evaziunii fiscale, aflate printre principalele cauze ale crizei”. Conform indicelui sau gradat de la 0 (nivelul de coruptie perceput ca fiind cel mai puternic) la 10, Italia are coeficientul 3,9, iar Grecia 3,4, situatie care le trimite pe locul deloc de invidiat 69, respectiv 80, dintr-un total de 182 de state observate de TI.
Franta si Germania, tari in care multa lume si-a pus speranta rezolvarii problemelor din zona euro, se situeaza pe locul 25 si, respectiv, 14 al clasamentului.
Criza europeana “reflecta o slaba gestionare financiara, o lipsa de transparenta si o defectuoasa intrebuintare a fondurilor publice”, a declarat Robin Hodess, directoare de analiza in cadrul TI.
Somalia si Coreea de Nord isi impart locul 182, ultimul al acestui clasament, fiind percepute ca tarile cele mai corupte, cu nota 1,0.
La celalalt capat al topului, Noua Zeelanda se afla pe primul loc in lume, cu 9,5 puncte, urmata de trei tari nordice – Danemrca (9,4), Finlanda (9,4), Suedia (9,3) – si de Singapore (9,2).
Aproximativ doua treimi din tarile luate in studiu au note mai mici de 5, fapt ce demonstreaza, in opinia ONG-ului amintit, ca mai raman destule de facut in lupta anticoruptie.
Sursa: Agerpres