Fondul Monetar International (FMI) se teme ca austeritatea din unele tari europene sa nu devina ‘imposibil de sustinut politic si social’ intr-un moment in care protestele impotriva planurilor de economii bugetare continua in Grecia sau in Portugalia, conform unui raport publicat joi, transmite AFP.
Exista ‘riscul ca austeritatea sa devina imposibil de sustinut politic si social in tarile de la periferia’ zonei euro (Grecie, Portugalia, Spania), a precizat Fondul Monetar International intr-o sinteza publicata cu ocazia unui recent summit G20 in Mexic. „Este nevoie de cativa ani pentru a duce la bun sfarsit reformele bugetare si structurale” in aceste tari, atrage atentia Fondul.
In cadrul adunarii sale generale de la inceputul lunii octombrie de la Tokyo, FMI a recunoscut ca a subestimat impactul planurilor de austeritate asupra cresterii in tarile europene sub asistenta financiara internationala, in special Grecia. Evidentiind un alt risc asupra zonei euro, FMI estimeaza in raport ca anumite tari ar putea amana recurgerea la mecanismele de ajutor din ‘motive politice’.
La inceputul lui septembrie, Banca Centrala Europeana (BCE) a aplicat un program de achizitii de obligatiuni pentru a determina scaderea ratei de imprumut, insa nicio tara nu a facut pana acum apel la aceasta initiativa. Spania a refuzat pana in prezent sa apeleze la acest program, temandu-se sa se plieze la noile masuri de austeritate impuse prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate (MES).
Atragand atentia asupra riscurilor politice, FMI afirma ca ‘o noua agravare a tensiunilor’ in zona euro ar obliga guvernele sa accelereze si mai mult ajustarea bugetara, cu posibilitatea de pierderi ‘si mai importante’ pentru crestere.
In ceea ce priveste restul lumii, Fondul face apel inca o data la SUA sa rezolve problema ‘varfului fiscal’, relevand totodata ‘o anumita aplanare’ a tensiunilor financiare internationale. „Conjunctura economica ar putea fi pe cale de a se stabiliza”, scrie FMI, dand insa asigurari ca nu sunt excluse ‘noi reculuri’.
Fondul, care continua sa anticipeze o crestere de 3,6% la nivel mondial in 2013, estimeaza totodata ca riscul ca aceasta rata sa fie in final sub 2% a crescut de peste patru ori, de la 4% in aprilie la 17% in septembrie.
Potrivit FMI, o crestere mondiala sub 2% ar putea implica o recesiune in economii avansate si o ‘incetinire importanta’ a puterilor emergente. „Incertitudinile privind viitorul (…) sunt in continuare considerabile”, scrie Fondul.
Sursa: Agerpres