Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare nu exclude posibilitatea sa se retraga din proiectul Managementul Integrat al Deseurilor derulat de reprezentantii Consiliului Judetean Maramures, respectiv cei ai Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI). Anuntul a fost facut public astazi, 11 iunie, de catre primarul Catalin Chereches in sedinta Consiliului Local. Primarul municipiului Baia Mare a aratat ca este sceptic in cea ce priveste implementarea proiectului la nivelul judetului Maramures prin realizarea unui depozit ecologic pe raza localitatii Farcasa. Parerea lui Catalin Chereches a fost sustinuta si de catre Mihai Apan, directorul general al firmei Drusal.
Municipiul Baia Mare s-ar putea retrage din proiectul care prevede Managementul Integrat al Deseurilor in urma unei decizii luate dupa intalnirea Adunarii Generale a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pe partea de Gestiune a Deseurilor. Mai exact, in cazul in care nu vor fi urgentate lucrarile in cadrul proiectului, municipiul Baia Mare se va retrage din acest plan si va implementa un proiect independent de cel al Managementului Integrat al Deseurilor.
“Din experienta noastra, pe acest exercitiu financiar, nu se va putea realiza acest depozit ecologic de la Farcasa. Cred ca, fiind totusi pe ultima suta de metri si pentru ca totusi municipiul Baia Mare este cel mai mare generator de deseuri menajere din judetul Maramures e obligatia mea si obligatia dumneavoastra (n.r. consilierilor locali) sa protejam orasul, sa venim in intampinarea cetatenilor si sa generam un proiect coerent pentru urmatorii ani pe gestiunea deseurilor. Bineinteles, o gestiune care sa fie in respect fata de mediu, in respect fata de lege dar in respect si fata de cetateni si fata de cea ce inseamna curatenie intr-un oras, cea ce inseamna eficienta, cea ce inseamna proceduri moderne de colectare a deseurilor, respectiv selectare, depozitare sau incinerarea deseurilor”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Decizia primarului municipiului Baia Mare a fost intarita si de catre directorul general al societatii Drusal, Mihai Apan. Acesta a aratat ca nu au, ca societate de salubrizare, garantia ca depozitul de la Farcasa va fi finalizat inainte de inchiderea rampei din Satu Nou de Jos.
“In loc ca impactul financiar asupra populatiei, prin tarife, in loc sa fie unul mai lejer va trebui sa se modifice structura costurilor prin costuri noi, care nu au fost prevazute pana acum. Este vorba despre transportul si depozitarea la Farcasa. Nemaivorbind despre faptul ca nu exista garantia ca acel depozit va functiona. In acest caz, noi am cerut o nota oficiala de la Agentia de Mediu a judetului Maramures si Garda de Mediu Maramures in care am prezentat conditiile noi in care se intentioneaza sa se opereze, respectiv avizul nostru de mediu spune ca noi putem opera si depune deseurile pe care le colectam de pe raza judetului Maramures, a anumitor localitati, inclusiv Baia Mare. Consiliul Judetean doreste prin acest protocol pe care noi nu l-am semnat ca sa se faca in paralel cele doua activitati, activitatea de depunere si cea de relocare si inchidere. Din punctul meu de vedere se schimba conditiile de mediu si riscam sa ni se suspende autorizatia de mediu”, a spus Mihai Apan, directorul general al societatii Drusal.
Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare a transmis catre Consiliul Judetean o nota prin care cere explicatii cu referire la unele etape care ar trebui sa se deruleze in cadrul proiectului. La prima solicitare, Consiliul Judetean nu a oferit niciun raspuns, nici dupa 30 de zile de la trimiterea acesteia, asa ca Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare a mai transmis o solicitare catre forul judetean.
“Am solicitat in repetate randuri Consiliului Judetean sa ne puna la dispozitie documentele care stau la baza acestui proiect, sa ne informeze de etapele pe care le parcurg. Din pacate acest lucru nu s-a intamplat iar informatiile pe care ni le-au furnizat au fost extrem de rar date si extrem de lacunare. Sa spunem ca a culminat aceasta relatie cu o informare pe care am facut-o in Consiliul Local in luna martie, prin care am spus ca daca ramanem in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pe partea de Gestiune Deseuri, respectiv Consiliul Judetean va gestiona partea de salubrizare menajera, municipiul Baia Mare trebuie sa se asigure de niste cerinte, minime obligatorii pe care dorim sa le impunem”, a declarat Vasile Barbul, directorul Directiei de Dezvoltare Publica din cadrul Primariei Baia Mare.
Depozitul ecologic de la Farcasa ar trebui sa fie finalizat la data de 31 decembrie, dar pana in acest moment nu s-au inceput lucrarile in cadrul proiectului de dezvoltare, licitatia organizata pentru executia contractului fiind contestata.
Sursa: Simona Vasiac