30% dintre cele 175 de spitale evaluate până acum au capacitatea de a oferi servicii medicale complete, iar în ceea ce priveşte sănătatea cardiovasculară a românilor numărul deceselor este de-a dreptul îngrijorător, notează ANMCS.
“Din evaluările noastre constatăm că sunt probleme serioase privind respectarea bunelor practici din spitale, nu atât în desfășurarea actului medical propriu-zis, cât în abordarea integrată a problemelor pe care pacientul le are. Standardele cele mai puțin îndeplinite sunt cele referitoare la evaluarea inițială a nevoilor de sănătate ale pacientului, în concordanță cu resursele unității sanitare care preia cazul. Referitor la managementul integrat al cazului, din cele 175 de spitale evaluate în prezent, doar 30% îndeplinesc acest standard în proporție de 100%. Există o foarte mare problemă în cultura siguranței pacientului și cultura calității serviciilor“, a declarat secretarul de stat Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.
De asemenea, una dintre concluziile raportului privind sănătatea cardiovasculară a românilor arată că în perioada 2001-2016, cu toate progresele realizate în domeniu, s-au înregistrat aproape 2,5 milioane de decese din cauza bolilor cardiovasculare în România. Adică populația unei aglomerații urbane de mărimea Bucureștiului.