Cresterea concentratiei de CO2 in atmosfera terestra nu se limiteaza la incalzirea climatic, ci constituie o amenintare directa pentru productia agricola, care va suferi o diminuare semnificativa a anumitor substante nutritive continute in vegetale, s-au alarmat cercetatori citati de AFP.
Cu nivelurile ridicate de dioxid de carbon estimate la nivelul anilor 2050, acesta va fi cazul zincului si fierului, indispensabile alimentatiei umane, a caror concentratie se va reduce in mod ingrijorator in anumite cereale si leguminoase, potrivit unui studiu realizat de Scoala de sanatate publica din Harvard.
‘Dat fiind ca circa doua miliarde de indivizi sufera deja de carente in zinc si fier, ceea ce se traduce in fiecare an prin 63 de milioane de decese legate de malnutritie, aceasta este amenintarea sanitara asociata schimbarii climatice cea mai importanta identificata vreodata’, insista prestigioasa institutie americana intr-un comunicat.
Pentru Samuel Myers, care a coordonat cercetarile, studiul publicat miercuri in revista britanica Nature este primul de acest gen care probeaza ca ‘cresterea concentratiiilor de CO2, care nu au incetat sa creasca dupa revolutia industriala, ameninta nutritia umana’.
Mecanismele responsabile de acest fenomen raman in continuare misterioase. In trecut, experiente efectuate in laborator sau sub efectul de sera demonstrasera deja efectul nefast al CO2 asupra calitatilor nutritive ale produselor agricole, dar pertinenta rezultatelor obtinute in conditii artificiale fusese criticata.
Alte experiente realizate in plin camp si in aer liber datorita tehnicilor de imbogatire in CO2 (botezate FACE) nu fusesera efectuate pe un esantion suficient de vast. De aceasta data, biologii americani au trecut in revista datele primite din sapte situri FACE din Japonia, Australia si SUA despre 41 de varietati diferite de cereale si leguminoase.
Concentratia in CO2 in toate aceste situri era cuprinsa intre 546 si 586 parti la un milion (ppm), o valoare similara celei prezise de expertii climatului ca va fi atinsa in urmatorii 40 — 60 ani, in pofida masurilor luate pana acum pentru a stopa emisiile de gaze cu efect de sera.
Cercetatorii au masurat continutul in nutrienti a partilor consumabile la grau, orez, porumb si sorg, ca si la soia si mazare. Rezultatele lor arata o neta reducere a continutului de zinc, fier si proteine la cereale numite ‘in C3’, ca graul si orezul, care fixeaza carbonul continut in CO2 sub forma unui compus cu trei atomi de carbon.Graul cultivat sub concentratie mare de CO2 contine, de exemplu, cu 9,3 % mai putin zinc, cu 5,1% mai putin fier si cu 6,3% mai putine proteine decat un grau cultivat in aer ambiant (ceva mai putin de 400 ppm CO2 actual).
Cercetatorii de la Harvard au constatat, totodata, cu surpriza ca continutul in zinc si in fier poate fluctua considerabil de la o varietate de orez la alta, ceea ce ar putea permite dezvoltarea unui orez mai rezistent la concentratiile puternice de CO2.
Leguminoasele ‘in C3’, ca soia si mazarea, manifesta si ele o ‘scadere semnificativa’ a continutului in zinc si in fier, dar nu si in proteine, noteaza studiul.
Myers si echipa lui estimeaza ca intre doua si trei miliarde de locuitori ai planetei noastre primesc mai putin de 70 % din aportul lor in zinc si in fier consumand plante de tip C3, in special in tarile dezvoltate, unde carentele alimentare constituie deja o provocare majora pentru sanatatea publica.
Plantele ‘in C4’ (porumb si sorg), aparute mai recent pe pamant si care fixeaza diferit carbonul atmosferic, par mai putin afectate de o rata de CO2 ridicata.
Sursa: Agerpres