Vezi VIDEO
Moneda europeana a inregistrat o usoara scadere in raport cu leul, in ultimele zile, ajungand pana la valoarea de 4,45 de lei. Vestea proasta este ca prognozele analistilor economici pentru anul in curs nu sunt deloc imbucuratoare, acestia estimand ca euro ar putea ajunge chiar si la un curs de 4,7 lei. In aceste conditii, cresterea monedei europene ar putea aduce un nou val de scumpiri, dar si rate bancare mai mari pentru cei care au imprumuturi bancare in valuta.
Cea mai mare valoare atinsa de moneda europeana a fost la inceputul acestui an, cand un euro era cotat la 4,54 de lei. Treptat, cresterea s-a domolit, iar in ultimele zile, cotatiile anuntate de Banca Nationala a Romaniei au inregistrat o scadere usoara a cursului leu-euro. Cu toate astea, specialistii in domeniu sustin ca moneda unica europeana se va apropia de valoarea de 4,7 lei pe parcursul acestui an.
„Analistii economici care se ocupa cu evolutia acestor cursuri, atat raportat la dolar, cat si la euro, estimeaza ca nu ne oprim aici si unii vorbesc chiar de un prag de 4,7 lei pentru un euro, ceea ce inseamna ca va fi rau. De ce inseamna rau? Fiindca intreaga constructie bugetara, deci ceea ce am promis tarii, s-a bazat pe un curs de 4,45 de lei pentru un euro”, a explicat economistul Stefan Gonczi.
Tot analistii economici arata faptul ca leul de acum este mai slab decat cel de acum un an, diferenta fiind de aproape 4 procente. Asta inseamna ca si in conditiile in care avem mai multi bani, puterea de cumparare este mai mica. O noua crestere a valorii monedei unice europene ar fi urmata direct de un nou val de scumpiri, dar si de majorarea ratelor bancare la credite, in special la cele luate in euro.
„Intrucat noi cumparam produse care sunt realizate in strainatate, inseamna ca va trebui sa dam mai multi bani decat dam in momentul de fata, fiindca intotdeauna aceste tranzactii se fac in euro si nu se fac in lei. Deci pentru acelasi produs va trebui sa platim mai mult, iar in al doilea rand, cei care au primit credite bancare in euro, dolari sau franci elvetieni vor plati mai mult”, a mai aratat Stefan Gonczi.
Specialistii arata ca la nivel mondial economia are o tendinta inflationista, insa, in Romania, anul 2014 ar putea aduce o perioada de deflatie. Din acest motiv, produsele de pe piata ar putea fi mai putine si, in conditiile in care sunt cumparatori multi, deflatia ar putea cauza o noua crestere a preturilor.
Sursa: Gabriela Kuhajda