Incalzirea globala a facut ca boli disparute de peste 30-40 de ani sa revina in Europa, iar boli intalnite numai la tropice sa apara si in bazinul mediteranean, a spus Victor Olsavszky, reprezentant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la Bucuresti.
„In regiunea europeana avem trei categorii de vectori care transmit anumite boli, multe din import, odata datorate tantarilor: febra Dengue, Chikungunya, malaria si febra West Nile. Apoi sunt boli datorate mustelor flebotome, celebri tauni, leishmanioza din import, si capuselor- boala Lyme, encefalita de capuse, febra hemoragica. Impactul este unul important pentru ca observam o crestere a acestor cazuri in ultimii ani, iar aceasta se datoreaza incalzirii globale, schimbarilor climatice. Cu alte cuvinte regasim o serie de vectori cu care nu ne-am intalnit in ultimii ani. In Romania au aparut tantari care nu existau. In Italia, Chikungunya a fost descoperita dupa ce disparuse de mai bine de 30-40 de ani. A reaparut acesta boala. Acesta a fost un prim semnal ca acesti vectori migreaza datorita schimbarilor climatice, incalzirii globale. Ceea ce intalneam numai la tropice incepem sa intalnim si in bazinul mediteranean si ceva mai sus spre paralela 45″, a explicat reprezentantul OMS.
El a spus ca, in Romania, spre exemplu, malaria era endemica, dar nu mai exista, in schimb pe aceeasi latitudine mai gasim acesata boala in Asia Centrala. „Tineti garda sus, exista schimbari climatice care pot afecta atat ciclul de viata al vectroilor, cat si raspandirea lor”, a spus Olsavszky, citand mesajul OMS din acest an pentru Ziua Mondiala a Sanatatii.
Potrivit specialistilor, Romania nu se afla intr-o zona geografica in care incidenta bolilor transmise prin vectori sa fie ridicata, dar, cu toate acestea, modificarile climatice din ultimii ani, transporturile si turismul international favorizeaza aparitia acestor afectiuni in zone in care pana acum nu erau raportate astfel de cazuri. Drept urmare, anumite boli transmise prin vectori au inceput sa fie identificate si in Romania.
„Malaria, febra Dengue si febra galbena reprezinta cazuri de import in Uniunea Europeana, insa probleme medicale precum infectia cu virusul West Nile, febra Chikungunya si boala Lyme apar in fiecare an in Europa, inclusiv in Romania”, a declarat si Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, adaugand ca bolile transmise prin vectori constituie o problema de sanatate publica la nivel global, reprezentand aproximativ 17% din patologia infectioasa.
La nivel mondial sunt peste 1 miliard de cazuri de malarie, febra Dengue, boala Lyme sau febra galbena, boli transmise de tantari, muste, capuse si alti vectori, potrivit OMS. In ciuda faptului ca majoritatea acestor boli pot fi prevenite si tratate cu succes, anual ele sunt raspunzatoare de mai mult de 1 milion de decese. De asemenea, datele OMS la nivel global arata ca peste 600.000 de persoane mor anual din cauza malariei, in timp ce boala Chagas, leishmanioza si schistosomiaza afecteaza cateva milioane de oameni.
Sursa: Mediafax