Vezi VIDEO
In jurul municipiul Baia Mare exista numeroase izvoare de apa de unde sute de baimareni transporta apa zilnic, insa niciuna dintre aceste surse nu a fost vizata de controale pentru stabilirea calitatii apei. Desi Directia de Sanatate Publica Maramures arata ca nu monitorizeaza aceste izvoare, directorul institutiei spune ca si el personal consuma apa de la aceste surse.
Izvoarele de la Nistru, de pe Valea Usturoiului sau de pe Valea Borcutului sunt doar cateva locuri de unde zeci, poate chiar sute de baimareni, se aprovizioneaza cu apa. Desi majoritatea izvoarelor sunt cunoscute ca avand apa potabila, niciunul nu este certificat in acest sens. Oficialii DSP spun insa ca persoanele care consuma apa de la aceste surse ar trebui sa aiba grija in ce recipiente pastreaza apa.
„Aceste surse de apa ele nu sunt monitorizate din punct de vedere al institutiei DSP Maramures, pentru ca ele nu sunt declarate ca izvoare de sursa de apa potabila. Eu va pot spune, le folosesc si eu vara, de cate ori ajung pe munte sau in alte momente. In primul rand, modul in care se alimenteaza, sau recolteaza apa de acolo, ar trebui sa fie facuta in recipiente curate, daca se poate sterile, bineinteles asta ar insemna un alt cost suplimentar, dar acea apa, avand in vedere ca este folosita de sute, de mii de ani, cu siguranta este o apa potabila pentru ca nu s-au evidentiat niciodata in urma consumului de apa o anumita patologie de origine digestiva sau o alta patologie“, a explicat Rares Pop, directorul DSP Maramures.
Acesta a mai spus ca problemele de sanatate pot sa apara in momentul in care apa este tinuta pentru o perioada prea lunga de timp sau daca aceasta nu este recoltata in recipiente curate.
„Intr-adevar, o problema ar putea-o constitui recipientele in care o tinem, timpul cat o tinem, pentru ca daca aceste recipiente nu sunt curate, normal apa fiind un mediu de cultura, poate dezvolta o serie intreaga de bacterii sau de enterobacterii care sa devina agresive asupra organismului, in functie de starea de sanatate a fiecaruia dintre cei care o consuma. Ideal este sa se consume apa proaspata, nu apa statuta, nu apa care a fost luata de o anumita perioada de timp“, a mai spus directorul DSP.
De cealalta parte baimarenii nu se arata speriati de recomandarile specialistilor, spunand ca beau aceasta apa de ani buni de zile si nu au patit nimic.
„Daca faceti o experienta si puneti apa de la robinet intr-un pahar si o lasati sa se evapore si puneti asta, o sa va convingeti singuri. Nu se strica, e ca si apa sfintita. Vin de ani de zile, locuiesc aproape aici si e mult mai buna ca si apa de la retea“, a aratat un baimarean.
„Fac un pic de miscare. Vin de doua ori pe saptamana daca e vremea buna. Imi iau doua sticle si e si mai buna. Vin de aproape un an de zile, merita mai mult pentru miscare“, a spus un alt barbat.
Consumatorii mai scrupulosi pot sa fiarba apa inainte de a o consuma, iar atunci apa va fi purificata, eliminand riscul unor probleme de sanatate.
Sursa: Cosmin Carp