Vezi VIDEO
Tot mai multi maramureseni se imbolnavesc de tuberculoza. Medicii spun ca stresul si imunitatea sunt factorii care duc la acest lucru, iar in lipsa unui sistem eficient de control al bolnavilor ei ignora de indata ce ies din spital regulile pe care ar trebui sa le respecte, devenind sursa de infectie pentru cei din jurul lor. Cel mai grav este insa ca potrivit statisticilor, numarul copiilor din judet care sufera de acesta boala a ajuns sa fie peste media pe tara.
Un bolnav de tuberculoza ajunge sa infecteze in medie alte 10 persoane. Multi dintre cei care ar trebui sa fie sub tratament uita de orice regula in momentul in care parasesc spitalul. Probleme mari se inregistreaza in comunitatile de romi.
“Din pacate, nu toti pacientii nostri inteleg ca aceasta boala se trateaza intr-un timp mai lung, ca trebuie respectata foarte bine medicatia si, nu in ultimul rand, trebuie respectate indicatiile medicului. Anumiti bolnavi, anumiti pacienti ai nostri, nu respecta medicatia dupa ce pleaca din spital. Batai de cap ne dau comunitatile cu populatie roma. Nu exista o legislatie astazi care sa-l oblige pe acest pacient diagnosticat cu TBC sa ramana undeva, internat pana el se negativeaza. Aici se apeleaza foarte tare la constiinta, la o consiliere psihologica, care sunt foarte importante, si zic eu, cel mai important lucru e vointa acelui pacient sa se trateze, pentru ca stim cu totii ca boala tuberculoza poate fi tratata.” a spus Alexandru Bondre, directorul Spitalului TBC Baia Mare.
Potrivit medicilor, sunt foarte putini cei care cunosc modul in care se transmite boala si faptul ca o imunitate scazuta ii transforma in adevarate tinte ale microbilor.
“In afara ca este infectioasa, deci ca este data de un microb, este si contagioasa si se raspandeste de la omul bolnav la persoanele din jurul lui prin vorbit, cantat, stranut. Bolnavul cu tuberculoza pulmonara elimina milioane de bacili care sunt inhalati de cei din jurul lor si, in acest fel, persoanele contacte, cum le spunem noi, se infecteaza. O persoana infectata nu este automat bolnava, pentru ca altfel toata populatia ar fi disparut de-alungul anilor. Cea mai elementara metoda pe care ar trebui sa o cunoasca toata lumea este aerisirea incaperilor. Deci aerisitul unei camere te fereste de toate bolile transmise aerian, de la gripa, viroza, pneumonie pana la tuberculoza”, a spus Madalina Dragos, medic primar pneumolog.
Desi cunosc pericolele la care sunt expusi, unii dintre maramureseni spera sa nu se imbolnaveasca , iar pentru acest lucru nu se gandesc nicidecum la profilaxie, ci isi pun nadejdea in divinitate.
“Dumnezeu Sfantul ne apara de toate, daca meritam. Noi cum sa ne ferim, ca nu ne putem feri, ca nu stim. De unde putem noi sti care-i bolnav si care nu?“, a spus o batrana.
“Noi degeaba, oricat de bine ne-am tine si ne-am pazi noi tot nu reusim sa tinem situatia sub control, dar noi ne gandim ca Dumnezeu e bun, nu ne lasa sa ne imbolnavim”, a spus si un barbat.
Potrivit oficialilor spitalului de pneumoftiziologie din Baia Mare, in primul semestru al anului s-a inregistrat o usoara crestere a numarul de imbolnaviri in randul adultilor. Situatia este insa ingrijoratoare in randul copiilor, in judet fiind inregistrate anul acesta 20 de cazuri noi de imbolnavire, ceea ce situeaza Maramuresul peste media pe tara.
Sursa: Adrian Mihai Puscuta