Legistii au efectuat, anul trecut, 15.423 de expertize medico-legale psihiatrice, cu aproape 2.000 mai multe fata de 2012, arata raportul Retelei Nationale de Medicina Legala, avizat de Consiliul Superior de Medicina Legala.
In pondere de 60%, expertizele au fost facut in cauze penale, iar restul, in cauze civile.
Din totalul celor 9.215 expertize in cauze penale, 5.008 au fost facute pentru minori, iar 4.207, pentru adulti.
In toate cazurile cand se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, trebuie puse la dispozitia comisiei un istoric cat mai detaliat din care sa rezulte: fapta, mobilul, modul de savarsire al acesteia, comportamentul ante si post-faptic, antecedentele penale si medicale etc. „Aceste informatii sunt extrem de importante, in lipsa acestora efectuarea expertizei este mult ingreunata, putand constitui o importanta sursa de eroare in concluziile acesteia. In cazul in care comisia de expertiza este obligata sa solicite dosarul cauzei, atunci in finalizarea expertizei survin intarzieri mari”, se arata in raport.
Potrivit aceluiasi raport, in multe cazuri, organul judiciar ce dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice nu pune la dispozitia comisiei actele medicale si medico-legale anterioare.
„Aceste documente sunt extrem de importante si, de aceea, comisia de expertiza este obligata sa solicite copii dupa aceste documente de la diferite institutii sanitare. Aceasta corespondenta poate dura saptamani si chiar luni, intarziind considerabil realizarea expertizei solicitate. Mai mult decat atat, multe unitati sanitare refuza eliberarea documentelor solicitate, motivand ca nu au nici o obligatie fata de institutiile medico-legale”, se mai arata in documentul citat.
In opinia reprezentantilor Retelei Nationale de Medicina Legala, solutia pentru aceste situatii „este evidenta: organul judiciar, care este cel mai in masura sa cunoasca toate internarile anterioare, precum si toate expertizele efectuate persoanei in cauza, trebuie sa le puna integral si de la bun inceput la dispozitia comisiei de expertiza„.
„Se constata, totusi, o imbunatatire a colaborarii cu institutiile beneficiare, mai ales datorita demersurilor facute de noi, prin care am incunostiintat cu orice ocazie instantele si parchetele despre metodologia de efectuare a expertizelor medico-legale psihiatrice”, mai spun reprezentantii Retelei Nationale de Medicina Legala.
Sursa: Mediafax