Chiar dacă ştiu că le face rău, din ce în ce mai mulţi români fumează. Este concluzia îngrijorătoare a unui studiu privind consumul de tutun din România, realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Potrivit cercetării, peste 5 milioane şi jumătate de conaţionali, care au peste 15 ani, îşi cumpără ţigări şi foarte puţini au încercat să renunţe la acest viciu. Contrar tendinţei europene, la noi fenomenul este în creştere, comparativ cu anul 2011, când a fost realizat precedentul studiu de amploare, potrivit ştirileprotv.ro.
În 2018 fumau ţigări clasice, electronice ori dispozitive de încălzit tutunul 5,63 de milioane de români de peste 15 ani. Asta înseamnă 30,7% din populaţia ţării.
Cifra este cu 14 procente mai mare faţă de anul 2011, când fumau 26,8% dintre români. Mai îngrijorător de atât este că a crescut cu aproape 50% numărul tinerilor între 15-24 de ani care fumează, de la 22,6% în 2011, la 33,5% în 2018.
Pentru prima dată, într-un astfel de studiu apar cei care folosesc ţigări electronice şi dispozitive de încălzit tutun. Aproape un sfert de milion de români au adoptat acest obicei.
Conform cercetătorilor, principalele cauze ale creşterii consumului de tutun sunt promovarea agresivă a acestui obicei, dar şi preţurile încă scăzute care încurajează fumatul în loc să-l descurajeze. Tocmai de aceea, medicii cer măsuri de urgenţă.
Dr. Alexandra Cucu, director proiect INSP: „Modificarea legislaţiei şi extinderea interdicţiei de consum în spaţiile publice pentru toate aceste produse, intensificarea măsurilor de prevenire a fumatului, de informare cu privire la efecte”.
Medicii avertizează că fumatul de orice fel cauzează grav sănătăţii întrucât fumătorii ingerează peste 250 de substanţe nocive, dintre care 69 cancerigene.
Dr. Magda Ciobanu, medic primar pneumolog: „Țigările electronice pot provoca o boală foarte rară altfel şi anume pneumonia lipoidă. Nu ai cum să-ţi introduci în plămân substanţe atât de toxice şi plămânul să fie complet insensibil”.
România este fruntaşă la fumat în Europa, unde tendinţa este de scădere. Vestea proastă este că ţara noastră devine fruntaşă şi la alternativele fumatului clasic, adică ţigări electronice şi dispozitive de încălzit tutun al căror consum nu este încă reglementat.
Angela Ciobanu, ofiţer tehnic birou regional Organizaţia Mondială a Sănătăţii: „Ar fi bine ca ţara să-şi revadă politicile de control ale tutunului şi să includă aceste produse în prevederile legii”.
În lume mor anual 8 milioane de oameni din cauza fumatului, deşi această epidemie, cum a fost numită de specialişti, este singura cauză de deces cu cele mai mari şanse de a fi prevenită.