Mortalitatea infantila este o prioritate pentru expertii din sanatate publica la nivel mondial. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca numai anul trecut s-au inregistrat 6,6 milioane de decese in randul copiilor sub 5 ani, la nivel global.
Specialistii spun ca vaccinarea este o modalitate eficienta de a reduce mortalitatea infantila, cu atat mai mult cu cat aceasta metoda nu implica costuri foarte mari din partea autoritatilor.
Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana la capitolul mortalitate infantila in randul copiilor sub 5 ani, potrivit celui mai recent raport pe aceasta tema realizat de catre Unicef, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Banca Mondiala si Natiunile Unite.
Potrivit raportului, in Romania, in 2012, la fiecare 1.000 de copii sub 5 ani s-au inregistrat 12 decese. In acest top, tara noastra este urmata de Letonia – 9 decese la 1.000 de copii sub 5 ani, Slovacia – 8 decese la 1.000 de copii sub 5 ani, Malta – 7 decese la 1.000 de copii sub 5 ani. Ungaria, Regatul Unit, Polonia, Spania, Lituania si Croiatia ocupa locul 5, cu 5 decese la 1.000 de copii sub 5 ani.
Expertii din domeniul sanitar avertizeaza ca in ultima perioada se confrunta cu un val de refuzuri din partea parintilor, care nu vor sa-si vaccineze copiii. Potrivit specialistilor, acest lucru poate avea un impact negativ asupra dezvoltarii copiilor.
Principalul argument invocat de parintii care refuza sa-si vaccineze copiii este faptul ca incidenta bolilor pentru care exista vaccinuri este tot mai mica, dar si faptul ca administrarea acestora predispune la diferite boli, printre care se numara autismul. Total gresit, avertizeaza expertii. Pentru a eradica bolile, precum cele pneumococice, trebuie vaccinata 90% din populatie, sustin acestia.
Sursa: Mediafax