Românii mănâncă prea multă pâine, iar la iaurt, peşte, legume şi fructe sunt deficitari, susţine dr. Lygia Alexandrescu, preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională.
„Suntem aproape de limitele consumului caloric mediu recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar avem un consum prea mare de pâine şi prea mic de peşte, iaurt, fructe şi legume”, afirmă, nutriţionistul, făcând referire la concluzia conferinţei cu tema „100 de ani de Alimentaţie Tradiţională”, care a avut loc recent, la Bucureşti şi a reunit specialişti din domeniul nutriţiei, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentaţiei, care se sărbătoreşte, în fiecare an, pe 16 octombrie.
Potrivit Lygiei Alexandrescu, studii recente arată că structura consumului caloric actual al românilor este apropiată de recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, însă există anumite diferenţe importante între obiceiurile noastre de consum şi ale altor state.
„În ceea ce priveşte consumul actual de carne şi produse din carne, statisticile relevă o cantitate de 64 kg/ locuitor, faţă de Franţa, Germania şi Spania, unde consumul depăşeşte 85 kg/ locuitor. La capitolul iaurt, consumul în România este mult sub media UE, 7 kg/ locuitor, faţă de 30 kg/ locuitor în Franţa, sau 23 kg/ locuitor în Bulgaria”, declară preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională.
Potrivit specialistului, se pare că avem un consum anual prea mare de pâine, 95 kg/ locuitor, faţă de media europeană, care este de 60 kg/ locuitor. Consumul anual de peşte este, de asemenea, mult scăzut faţă de media europeană, fiind de aproape 5 kg, faţă de 25 kg cât se consumă în medie, la nivelul UE. În ceea ce priveşte consumul de fructe şi legume, în România doar 35% din populaţie consumă zilnic fructe şi legume, în timp ce la nivel european 66% dintre locuitori consumă zilnic fructe şi legume proaspete.