Vezi VIDEO
Mancatul la fast-food, pe strada sau in graba le creeaza probleme de sanatate multor maramureseni. In conditiile in care gatitul acasa presupune timp, sunt tot mai multi cei care prefera variantele de alimentatie rapida, chiar daca risca dezechilibre ale metabolismului. Potrivit medicilor, rezultatele se vad la analize si la cantar. Colesterolul peste limitele normale este asociat cu cresterea in greutate, iar statisticile arata ca, in 2012, numarul romanilor cu kilograme peste media normala e cu 200% mai mare decat in 2005.
Alimentatia nesanatoasa e dublata, in multe cazuri, de sedentarism iar efectul este obezitatea. Medicii spun ca exista pericolul ca numarul sa creasca in continuare si se declara ingrijorati de faptul ca, printre pacienti, se numara si multi copii sau tineri.
„Romanii, din pacate, au imprumutat mult din ceea ce era prost in stilul de viata al vest-europenilor, pentru ca ei au inceput sa se schimbe, au inceput sa inteleaga ca este mult mai bine sa nu mai fie obezi, e mult mai bine sa mananci mai multe fructe, legume, carne de peste si pui, mai putin carne de porc si de vita, ceea ce la noi inca se continua, incat romanii sunt obezi din ce in ce mai mult, obezitatea s-a dublat anul trecut fata de ce era acum 7 ani. Problema e ca sunt sedentari, ca mananca mult la fast-food, ca mananca prost”, a aratat presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, Maria Dorobantu.
Fast-food-urile nu duc lipsa de clienti, indiferent de ora. Cei mai multi aleg sa manance ocazional o shaorma sau un hamburger din lipsa de timp, insa sunt si unii care si-au facut un obicei zilnic din a consuma astfel de mancaruri. Mare parte dintre clienti sunt tineri.
„De doua ori pe zi mananc la fast-food. Parintii mei nu prea sunt pe acasa, am bani si nu am unde sa ma duc sa mananc. Stiu ca e nesanatoasa, dar e ieftina si nu am alta solutie…”, a precizat un baimarean, Vlad.
„Am mancat foarte des la fast-food, dar acum nu mai mananc. Chiar glumeam ca o sa-i dau in judecata ca am mancat toate prostiile si am facut burta. Majoritatea tinerilor sunt slabi si au burta, astea toate de la mancarea nesanatoasa”, a opinat un alt baimarean, Simi.
Pe de alta parte, sunt si persoane care se tin departe de acest tip de mancare, fiind constiente ca nu este sanatoasa. „Eu nu mananc deloc la fast-food, pentru ca nu-mi face pofta de mancare fast-food-ul si nici nu vreau sa ma obisnuiesc. Poate si asta e in subconstient undeva, dar chiar nu mananc niciodata. E foarte nesanatoasa si da si dependenta”, a explicat o alta baimareanca.
Un alt factor ingrijorator este consumul foarte ridicat de sare, care se gaseste in aproape toate produsele pe care le consumam. Daca in mod normal, o persoana are nevoie de 6 grame de sare in alimentatie, romanii mananca in medie mai mult decat dublu, peste 12 grame, iar acest lucru duce in mod inerent la boli precum hipertensiunea, iar, in timp, la atac de cord sau atac vascular cerebral.
Sursa: Gabriela Kuhajda