Datele oficiale privind consumul de droguri în România sunt de-a dreptul halucinante. La nivel național, un adolescent din zece a consumat până la vârsta de 16 ani cel puţin o dată substanțe interzise.
Specialiștii spun că există câteva indicii care ar trebui să îi alerteze pe părinţii ai căror copii au început deja să ia droguri.
Orice schimbare fizică sau comportamentală ar trebuie să ne dea de gândit.
De exemplu, dacă la școală tânărul se confruntă cu probleme de concentrare, acumulează foarte multe absenţe, iar notele sunt tot mai slabe, părinţii ar trebuie să îşi pună un semn de întrebare.
În ceea ce privesc aspectele fizice, tinerii pot să slăbească sau să se îngrașe foarte mult într-un timp extrem de scurt. Adolescentul devin impulsiv şi agresiv în relaţia cu părintele.
Acum, drogurile sunt extrem de accesibile şi, deseori, tinerii pot procura substanțe interzise cu mare ușurință, de la cele tradiționale precum canabisul sau cocaina până la substanțele sintetice, care pot fi şi mai periculoase decât drogurile clasice.
Una dintre marile probleme care a dus la aceste fenomen social este şi lipsa personalului specializat din rândul Poliției. Pentru a putea face faţă, este nevoie de încă 250 de polițiști antidrog la DIICOT.
La fel de gravă este situația să în rândul procurorilor şi a specialiștilor. Astfel, mai mult de jumătate dintre dosarele deschise pentru infracțiunile care implică droguri sunt dosare nerezolvate.
„Acest cocktail de droguri care a fost consumat de băiatul care a ucis doi tineri la mare conține cocaina, amfetamină şi meta-amfetamina. Eu nu l-am mai întâlnit profesional. Sunt trei componente stimulante.
În plus, grija părinților faţă de copii este un aspect îngrijorător. Nu se balansează deloc corect sistemul de recompense şi pedepse. Tinerii primesc maşini scumpe şi bani pe care îi gestionează greșit”, a declarat Cătălin Ţone, fost şef Serviciu Antidrog Bucureşti.