Zece la suta dintre copiii din mediul rural spun ca uneori se culca flamanzi, iar un sfert declara ca sunt obositi din cauza faptului ca au fost nevoiti sa munceasca in gospodarie inainte sau dupa terminarea programului de scoala, rezulta dintr-un studiu prezentat, astazi, 30 mai, de World Vision Romania.
Studiul „Bunastarea copilului din mediul rural” arata ca problemele care tin de structura demografica si de gradul de pregatire sunt serioase si risca sa limiteze potentialul de dezvoltare si pe viitor.
Astfel, in mediul rural, numarul copiilor este de doar 2,1 pe familie, astfel ca, si fara a tine cont de efectul migratiei, multe dintre satele romanesti sunt intr-un proces de imbatranire si depopulare.
Studiul arata ca aproximativ 12 la suta dintre gospodariile din mediul rural nu au nicio sursa de venit in afara alocatiilor pentru copii, ceea ce face ca pentru un numar ridicat de copii, familiile sa faca eforturi majore in acoperirea unor nevoi de baza.
„Astfel, unul din zece copii intervievati declara ca frecvent (doi la suta) sau uneori (11 la suta) nu a avut hrana suficienta, un sfert afirma ca sunt obositi din cauza faptului ca au trebuit sa munceasca in gospodarie inainte sau dupa terminarea programului de scoala, iar 12 la suta spun ca au lipsit de la scoala pentru ca au trebuit sa lucreze”, rezulta din studiul realizat de World Vision.
In ciuda dificultatilor, aproape toti copiii cuprinsi in studiu apreciaza pozitiv eforturile facute de familie pentru acoperirea nevoilor de baza, afirmand ca se simt sprijiniti si ca au incredere in membrii familiei.
Studiul pune in evidenta un nivel ridicat de atentie si grija din partea parintilor privind sanatatea si nutritia copiilor. Astfel, peste 90 la suta dintre adulti cunosc inaltimea si greutatea copiilor, iar aproape jumatate dintre parinti declara ca sunt preocupati de alimentatia sanatoasa a copiilor lor.
„O analiza mai detaliata arata insa diferente importante intre familiile sarace si cele prospere atat in ceea ce priveste calitatea hranei, cat si din punct de vedere al numarului de mese oferite zilnic copilului. Raspunsurile date de copii indica faptul ca un sfert dintre ei au probleme in a avea hrana suficienta sau de calitate”, se mai arata in studiu.
Analiza raspunsurilor colectate in timpul cercetarii a aratat ca durata medie a plecarii unui membru de familie in strainatate este de 16 luni, jumatate dintre plecari avand o durata mai mare de un an, iar un sfert depasesc doi ani.
„In 15 la suta din cazuri sunt plecati ambii parinti, mamele sunt plecate in procent de 79 la suta, fata de 21 la suta tati. Indicatorii referitori la acoperirea nevoilor de baza, sanatate, educatie, dar si confortul psihologic sunt influentati usor pozitiv de plecarea unuia sau a ambilor parinti din familie. Accesul la resurse materiale obtinute prin plecarea parintilor in strainatate plaseaza copiii in categoria familiilor mai instarite, cu toate consecintele care decurg de aici”, arata autorii studiului.
Specialistii nu exclud posibilitatea ca efectele de durata sa fie preponderent negative sau ca urmarile sa fie nefaste, in special atunci cand sunt plecati ambii parinti.
Cercetarea a evaluat cateva aspecte privind calitatea vietii copiilor din mediul rural, folosind perspectiva copiilor si pe cea a adultilor din gospodarie. Esantionul a cuprins 1.460 de gospodarii, alese in mod aleator din 261 de sate din 128 de comune aflate in judetele Iasi, Vaslui, Constanta, Ialomita, Valcea, Dolj, Olt si Cluj.
Sursa: Mediafax