Din totalul de 571 de unităţi de învăţământ, doar 51 au obţinut acea autorizaţie de securitate la incendiu. Sunt cifrele făcute publice de subprefectul Alexandru Cosma, la şedinţa privind siguranţa în şcoli de la finele acestei luni.
Cei de la Inspectoratul Şcolar Maramureş susţin că directorii şcolilor din judeţ au fost informaţi cu privire la posibilitatea depunerii dosarelor pentru obţinerea acestui act administrativ, chiar dacă dosarul este incomplet, urmând a se completa ulterior. Numai că realitatea din teren este alta.
“În trimestrul I încă nu au fost efectuate controale la unităţile de învăţământ, urmând a fi efectuate în trimestrele doi şi trei. Am avut activităţi de instruire în domeniul situaţiilor de urgenţă, plus o instruire cu secretarii primăriilor. S-a adus în discuţie subiectul obţinerii autorizaţiilor de securitate la incendiu pentru unităţile şcolare care nu deţin acest document. Din câte se ştie, s-a depus documentaţie pentru două unităţi de învăţământ, urmează să analizăm documentaţia şi să dăm răspunsul în consecinţă. Adică ori eliberăm acea autorizaţie, ori trimitem dosarul înapoi pentru completare. Trebuie spus însă că sunt unităţi şcolare care nu necesită acea autorizaţie”, spun cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş.
Dacă vorbim de unităţi şcolare cu personalitate juridică, 128 de unităţi nu fac obiectul autorizării: “Dacă nu au făcut modificări la structura funcţională, nu au făcut modernizări privind dotarea cu sisteme de detecţie/semnalizare, instalaţii de stingere sau altele, atunci nu intră sub incidenţa hotărârii 571 privind autorizarea în domeniul situaţiilor de urgenţă”.
“Dacă au făcut lucrări de reabilitare, în sensul de termoprotecţie, termoizolaţie sau lucrări la acoperiş, schimbare geamuri etc, sunt lucrări care nu intră sub incidenţa acelei hotărâri 571 din 2016. La fiecare şedinţă s-a adus în discuţie această problemă. Dacă s-au făcut schimbări de destinaţie, din depozit, de exemplu, s-a făcut o sală de clasă, atunci e nevoie de autorizare”, au completat reprezentanţii ISU Maramureş.
Cei de la ISU Maramureş susţin că în şcolile din judeţ sunt extinctoare, avem hidranţi exteriori, iar personalul din fiecare şcoală este instruit în domeniul situaţiilor de urgenţă.