Debitele raurilor vor fi in crestere, in general, in urmatoarele 24 de ore, inclusiv debitul Dunarii la intrarea in tara, informeaza sambata Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor /INHGA/.
‘Debitele vor fi in crestere din cauza efectului combinat al precipitatiilor in curs, celor prognozate, cedarii apei din stratul de zapada, evolutiei formatiunilor de gheata si propagarii, exceptand raurile din bazinele: Somesul Mare, Siret, Prut, Vedea, bazinele superioare ale Muresului si Oltului si cele din Dobrogea, unde vor fi stationare. Din cauza precipitatiilor lichide insemnate cantitativ prognozate, cedarii apei din stratul de zapada si propagarii se pot produce pe unele rauri mici din Banat si Oltenia cresteri mai insemnate de niveluri si debite cu posibile depasiri ale cotelor de atentie’, se arata intr-o informare hidrologica valabila in perioada 24-25 ianuarie.
Conform INHGA, ca urmare a deversarilor controlate din acumularea Calinesti nivelul se va mentine peste cota de atentie, cu 5-10 cm, pe raul Tur la statia hidrometrica Calinesti Oas. Sunt posibile cresteri artificiale de niveluri pe unele sectoare de rau din centrul si estul tarii datorita evolutiei formatiunilor de gheata, mai ales datorita aglomerarilor de gheturi si sloiurilor care se pot forma ca urmare a dislocarii si ruperii podurilor de gheata existente.
Potrivit hidrologilor, formatiunile de gheata (gheata la maluri, pod de gheata) vor fi in diminuare si restrangere pe majoritatea raurilor. Se vor mentine aglomerarile de gheturi formate anterior pe raul Bistrita, amonte de acumularea Izvorul Muntelui.
INHGA precizeaza ca se mentine in vigoare atentionarea hidrologica numarul 4, din 23 ianuarie 2015.
In ceea ce priveste Dunarea, debitul la intrarea in tara, sectiunea Bazias, va fi in crestere (8600 m3/s). De asemenea, pe tot sectorul aval de Portile de Fier debitele vor in crestere.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres