Vezi VIDEO
Timp de trei zile, elevii si profesorii de la Liceul Tehnologic Forestier din Sighetu Marmatiei au participat la ore imbracati in costume populare specifice diferitelor zone ale Maramuresului. Prin acest demers, dascalii si-au propus sa le dea un exemplu tinerilor care s-au indepartat de traditii si sa ii constientizeze pe acestia cu privire la importanta acestor simboluri.
Initiativa de a populariza portul maramuresean a venit in contextul in care tot mai putini tineri de la oras stiu cum arata unul. Astfel, de luni, 28 aprilie, si pana astazi, 30 aprilie, Liceul Tehnologic Forestier din Sighetu Marmatiei a organizat „Zilele portului popular 2014”, perioada in care toti dascalii si elevii au participat la ore imbracati in costume populare.
„Am dorit sa sarbatorim portul popular morosan, de care eu personal – si se pare ca nu doar eu – sunt foarte mandra. Este un port deosebit de frumos, recunoscut nu doar in tara, ci si peste hotare. Din pacate, cativa dintre tinerii nostri nu-l apreciaza, poate chiar le este rusine sa-l poarte si am vrut in aceste zile sa dam un exemplu, in special noi, profesorii, un mesaj transmis tinerilor ca nu este deloc rusine sa purtam aceste minuni”, a spus directoarea Liceului Tehnologic Forestier din Sighetu Marmatiei, Mariana Stetca.
Pe langa cursurile din program, conducerea liceului a organizat si cateva lectii referitoare la traditiile maramuresene. Cu aceasta ocazie, elevii au invatat mai multe despre portul popular, bucataria traditionala maramureseana sau despre diferite obiceiuri specifice acestei zone a tarii.
„Modul in care este prins acest batic – vedeti ca l-am prins la spate – este specific fetelor, numai fetele isi prindeau baticul asa, sau asa, cu colturile in fata. Femeile maritate isi prindeau baticul altfel, se diferentiau femeile maritate de cele nemaritate si dupa modul in care isi prindeau baticul, deci se observa cine-i fata, cine-i femeie maritata si diferenta dintre cele doua”, a explicat directoarea adjuncta a liceului, Mariana Rad.
Pentru a aduce putin din farmecul sarbatorilor maramuresene, doi dintre tineri au cantat la cetera si la doba, iar ceilalti elevi impreuna cu profesorii lor i-au acompaniat si au incins o hora chiar in curtea scolii.
Sursa: Gabriela Kuhajda