Cortegiul funerar cu sicriul in care se afla trupul neinsufletit al actorului Iurie Darie a plecat, azi – 11 noiembrie, in jurul orei 13.45, de la Teatrul de Comedie din Capitala spre cimitirul Sfanta Vineri, in aplauzele celor prezenti. Sicriul cu trupul neinsufletit al actorului Iurie Darie – decedat vineri seara – 9 noiembrie, la varsta de 83 de ani, dupa o lunga suferinta – a fost depus la Sala Studio a Teatrului de Comedie din Bucuresti, unde prietenii si admiratorii i-au putut aduce un ultim omagiu.
Printre cei care au venit sa-l vada pentru ultima data pe actorul Iurie Darie s-au numarat Emilia Popescu, Monica Ghiuta, Marius Florea Vizante, Marius Marinescu, Gelu Colceag, Marian Ralea, Ecaterina Andronescu, Marin Moraru, Daniela Nane, George Ivascu, Alice Barb, George Mihaita si Magda Catone.
Coroane de flori au fost depuse din partea fiului actorului, regizorul Alexandru Darie, care este directorul Teatrului Bulandra, din partea colegilor de la Teatrul de Comedie, unde a jucat regretatul artist, din partea actorului Victor Rebengiuc, a Teatrului Odeon, a Teatrului Nottara, a lui George Ivascu, a presedintelui Traian Basescu, a premierului Victor Ponta, primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, si din partea senatorului Marius Marinescu, dar si a unor prieteni si admiratori.
Actorul Iurie Darie a avut mari probleme de sanatate in ultimele luni de viata. Astfel, in luna mai, Iurie Darie a ajuns la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), cu o ambulanta, dupa ce a acuzat dureri in piept si probleme de respiratie. Ulterior, el a fost transferat la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitala, unde fost operat pentru eliminarea lichidului acumulat in creier. In luna septembrie, actorul era externat, dupa aproximativ trei luni petrecute in spitalul Bagdasar Arseni din Capitala. In acest rastimp, el a fost supus unei interventii chirugicale, i-a fost montat un tub care drena lichidul acumulat la creier, a stat foarte mult timp conectat la aparate pentru ca nu putea respira singur, s-a aflat o vreme in coma indusa si a suferit si un accident vascular cerebral.
Insa starea de sanatate a lui Iurie Darie a inceput sa se deterioreze din ce in ce mai mult, iar vineri seara, el a incetat din viata.
Iurie Darie a avut o cariera remarcabila, ce cuprinde roluri in peste 40 de productii cinematografice. Dupa ce a debutat in cinematografie, in 1953, in „Nepotii gornistului” – in regia lui Dinu Negreanu, avandu-i alaturi pe Marga Barbu si pe Liviu Ciulei -, Iurie Darie a jucat in filme precum „S-a furat o bomba” (1961), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am condamnat pe toti la moarte” (1971), „Fratii Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „In fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zambet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul mortii” (1999).
De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanti regizori romani ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Dragan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis.
Cariera sa in teatru este legata de Teatrul de Comedie din Bucuresti. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu si a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe actorii Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Radulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stanculescu. Printre spectacolele in care a jucat se numara „Troilus si Cresida”, de William Shakespeare, si „Umbra”, de Evgenii Svart, ambele in regia lui David Esrig.
Iurie Darie s-a remarcat si in emisiunile de televiziune pentru copii, in care actorul isi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele maini.
In 2009, Iurie Darie a primit premiul de excelenta pentru intreaga cariera la Festivalul Comediei Romanesti – festCO. Totodata, in martie anul acesta, Iurie Darie a primit premiul Gopo pentru intreaga cariera, iar pe 1 iunie a primit o stea pe Aleea Celebritatilor – Walk of Fame din Capitala.
Sursa: Mediafax