Trupul neinsufletit al actorului Stefan Iordache a ajuns marti, in jurul orei 16,00, in Gruiu, un sat din preajma Bucurestiului, in care familia Iordache are o casa de vacanta si unde, miercuri, 17 septembrie, va avea loc inhumarea in cavoul pe care artistul si l-a construit in cimitirul din localitate.
Daca marti, intre ora 9, 00 si 14, 00, sicriul cu trupul neinsufletit al actorului s-a aflat in foaierul Salii Mari a Teatrului National Bucuresti (TNB), unde prietenii, colegii si cei care l-au indragit au putut sa vina si sa-i aduca un ultim omagiu, in casa de la Gruiu, alaturi de actor vor fi doar membrii familiei si prietenii apropiati.
Familia actorului a precizat ca slujba de inmormantare va avea loc miercuri, la ora 12,00, la Gruiu, precizand ca, miercuri, la ora 9,00, cei care doresc sa-i fie alaturi pe ultimul drum vor avea la dispozitie doua autocare din fata restaurantului Cina din Capitala.
Marti dupa-amiaza, la Teatrul National Bucuresti (TNB), Stefan Iordache a avut ultima sa intalnire cu publicul, dar spectacolul nu s-a mai jucat pe scena, ci in foaer si in fata cladirii, unde marele actor a primit ropote de aplauze care pareau sa nu se mai sfarseasca.
Colegi de scena, nume mari ale teatrului romanesc, prieteni si mai ales simpli oameni de pe strada, cu totii avand fetele ravasite, au aplaudat minute in sir atunci cand sicriul cu trupul neinsufletit al lui Stefan Iordache a fost scos din foaierul TNB. Aplauzele lor nu mai conteneau, fiind din ce in ce mai puternice odata cu trecerea timpului, ca si cum cei prezenti ar fi vrut ca spectacolul sa nu se termine, unii dintre ei au facut chiar cu mana in semn de adio.
De la ora 9,00 si pana in jurul orei 14,20, cand regretatul actor a parasit pentru totdeauna Teatrul National, peste o mie de persoane au venit sa-i aduca un ultim omagiu si sa-si ia ramas bun de la Stefan Iordache.
De la locuitori ai cartierului bucurestean Rahova, in care el a copilarit si pe care l-a evocat intotdeauna cu mare caldura si nostalgie, la oameni veniti special din Calafat (orasul in care s-a nascut si al carui cetatean de onoare a fost numit acum trei ani ) sau la simpli trecatori care au vazut arborat doliul pe cladirea TNB, de la actorii din asa – numita „generatie de aur” a teatrului romanesc, precum Victor Rebenciug, Tamara Buciuceanu-Botez, Monica Ghiuta, Gheorghe Dinica, Mitica Popescu, Dorel Visan, Ilinca Tomoroveanu, George Mihaita sau Dorel Visan, la actori ai tinerei generatii, printre care Ilinca Goia, Medeea Marinescu, George Ivascu sau la regizori precum Sergiu Nicolaescu, de la critici de teatru la jurnalisti si pana la oameni politici, cum ar fi Ion Iliescu sau Mircea Geoana, toti au deplans moartea distinsului artist.
In jurul orei 13,00 a avut loc o slujba religioasa ce a fost oficiata de PS Vicentiu Ploiesteanu, care a rostit si mesajul pe care patriarhul Daniel l-a adresat familiei ilustrului disparut. ”Artistul va ramane in memoria noastra ca un invingator, care a reusit sa raspandeasca lumina si curaj in inimile celor ce l-au vazut, l-au auzit si l-au inteles”, se arata in mesajul patriarhului Daniel, care considera moartea acestui actor drept o mare pierdere pentru scena romaneasca.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult