Vezi VIDEO
Maramuresenii care vor sa se descotoroseasca de masinile vechi pot sa faca acest lucru si in 2010. Desi data stabilita initial pentru debutul programului de innoire a parcului auto a fost 1 ianuarie, o serie de lacune legislative au taraganat derularea acestuia. Astfel, “Rabla” ar urma sa fie functional incepand cu luna februarie, dupa validarea producatorilor, colectorilor si a dealerilor autorizati sa participe la acesta.
Conform noii variante a programului de innoire a parcului auto, persoanele fizice vor avea posibilitatea sa caseze trei autoturisme, in timp ce firmele vor putea sa caseze zece. O alta noutate adusa de “Rabla 2010” este faptul ca pot intra in program si autocamioanele care nu depasesc 3,5 tone. Programul “Rabla” va deveni functional incepand cu luna februarie, la o data stabilita in saptamanile care urmeaza, de catre Ministerul Mediului.
“Aprobarea finantarii pentru continuarea si in 2010 a programului “Rabla” a fost publicata in Monitorul Oficial din data de 29 decembrie 2009. S-a mentionat ca programul va fi derulat de la 1 ianuarie, insa din cauza faptului ca nu au fost stabilite partile care se vor implica efectiv in program, s-a amanat. Nu stim cu precizie data de la care programul va fi functional, insa va fi cu siguranta dupa 1 februarie, intrucat in perioada 15-28 ianuarie va avea loc validarea producatorilor, dealerilor de masini noi si a colectorilor care vor participa in program”, a explicat directorul general al SC Remat SA Maramures, Ioan Moldovan.
Programul este structurat in doua parti: “Rabla” pentru persoanele fizice si “Rabla” pentru persoanele juridice. In primul caz, pot fi casate maximum trei masini, pentru fiecare proprietarii fiind “despagubiti” cu cate un tichet valoric de 3.800 lei. In cazul firmelor, nu se vor acorda tichete, insa la achizitionarea autoturismelor se va realiza decontarea sumei de 3.800 lei/masina.
Firmele vor avea posibilitatea de a casa maximum zece masini in cadrul “Rabla 2010”. Singura conditie in ambele cazuri va fi ca acea persoana care duce autoturismul la colector sa fie proprietarul acestuia. Colectorii anunta si faptul ca nu vor fi incluse in program autoturismele aduse din strainatate si inmatriculate dupa data de 31 decembrie 2006.
Directorul SC Remat Maramures a precizat ca noua forma a programului aduce o serie de modificari comparativ cu varianta prin care au fost casate autoturismele anul trecut. “Cel care doreste sa intre in program trebuie sa vina intai la noi, sa predea masina, in schimbul acesteia primeste tichetul valoric si un certificat de distrugere. Cu acesta e nevoit sa mearga la Politie sa o radieze. De abia apoi poate sa se inscrie la unul din dealerii autorizati din tara. Anul trecut, circuitul era diferit. Intai se inscriau la dealer si abia apoi veneau la noi”, a detaliat Moldovan.
O alta modificare este faptul ca se pot inscrie in program autocamioane. “Atat persoanele fizice, cat si cele juridice pot sa caseze acum si autocamioane. Singura conditie impusa este tonajul. Acesta trebuie sa fie mai mic de 3,5 tone”, a completat Ioan Moldovan.
Reprezentantul societatii Remat Maramures afirma ca o alta diferenta notabila fata de “Rabla 2009” este faptul ca acele persoane care nu doresc sa achizitioneze un autoturism nou, dar doresc sa scape cu orice pret de cel vechi, pot sa… vanda voucher-ul. “De aceste tichete valorice se pot bucura doar persoanele fizice, care la achizitionarea unei masini noi primesc acea reducere in functie de numarul de tichete. Firmele primesc acel discount, dar nu primesc vouchere”, a spus directorul Moldovan.
“Proprietarii care au intrat in program au posibilitatea de a instraina tichetul, daca nu doresc sa isi ia masina noua. Nu ni s-a spus inca absolut nimic despre legislatia in ceea ce priveste instrainarea acestuia. Nu stim inca daca va fi impozabil sau nu si in acest caz se va putea vinde, respectiv cumpara, prin simpla intelegere a partilor”, a adaugat Ioan Moldovan.
Anul trecut, responsabilii Agentiei de Protectie a Mediului Maramures au inregistrat casarea a 1.079 de masini, din care 555 prin programul “Rabla”. Cele mai multe au fost colectate de Remat SA, respectiv 318.
Sursa: Catalin Tineghe