Vezi VIDEO
Federatia Romana de Natatie si Pentatlon Modern a stabilit componenta lotului olimpic de inot, intre cei opt sportivi aflandu-se si inotatorul Alin Coste de la LPS-CSS Baia Mare, pentru probele de 100 m fluture si 100 m liber. Sportivul este antrenat de Adrian Gherghel. Baimareanul face parte din lot din luna aprilie a acestui an. In vara, rezultatele sale de la Campionatul European au nemultumit federatia de profil, care l-a „pedepsit”, fara sa ofere prea multe explicatii. Antrenorul lui Alin a depus un memoriu, la care aceeasi federatie nu a oferit, inca, un raspuns. In aceste conditii, Adrian Gherghel sustine ca singura sansa a lui Alin (si nu numai) de a atinge performanta este sa se orienteze spre alte federatii, care stiu sa pretuiasca valoarea.
„Alin este componentul lotului olimpic de sase luni, din aprilie, si – in urma Campionatului European din vara, unde nu a reusit sa isi atinga cei mai buni timpi, eu nefiind langa el – a fost sanctionat financiar, i s-au taiat toate drepturile, fara sa ni se explice de ce exact: care ar fi fost performantele care ar fi trebuit realizate sau ce trebuie sa facem acum pentru a reintra in lot cu drepturi depline” a declarat pentru eMaramures antrenorul Adrian Gherghel.
„In prima faza am depus un memoriu catre Federatia Romana de Natatie, catre Comitetul Olimpic Roman si catre Ministerul Educatiei. De la COR am primit un raspuns prin care mi se spune ca toate deciziile apartin federatiei de specialitate. Mi s-a spus neoficial de catre cineva din biroul federal ca am fost caracterizat drept foarte obraznic pentru ca mi-am permis sa cer niste explicatii” a detaliat antrenorul lui Alin, acesta marturisind: „Eu fac eforturi foarte mari sa il conving sa plece din tara pentru ca mai am doi sportivi care sunt plecati in State si, impreuna cu fratele meu, care este profesor la universitatea din Alabama, incercam sa cautam pentru sportivi o federatie care ar pune pret pe valoarea lor. Tinta este participarea la Olimpiada si cred ca obiectivul nostru a ajuns sa fie sa ne mutam cu sportivii in alta tara… Aici nu au niciun fel de sprijin, dimpotriva, la prima greseala (considerata greseala de catre federatie, eu nu o consider greseala) sunt sanctionati. Nu mi se pare normal, in conditiile in care in lotul olimpic, la ora actuala, sunt sportivi care au o valoare net inferioara celor trei”.
Descumpanit ca a fost sanctionat dupa primul sau concurs, Alin Coste marturiseste: „Mare lucru pentru mine deocamdata nu a insemnat faptul ca am fost cooptat in lotul olimpic. Am observat, in schimb, ca, daca am gresit la concurs, mi s-au taiat bursele… Dar voi incerca sa imi revin si sa merg mai bine cu rezultatele. Au spus ca nu mi-am atins timpii cei mai buni, ca puteam mai bine si cam atat. N-am avut mai multe explicatii”.
Campionatele Nationale in bazin scurt de la Hunedoara, din luna decembrie, reprezinta urmatoarea competitie pentru Alin. „Sper sa iau cat mai multe locuri I. Cat mai multe la seniori, daca se poate, fiindca sunt in ultimul an de juniorat si vreau sa ma obisnuiesc cu senioratul…” spune Alin, care a analizat pentru eMaramures si care sunt calitatile necesare pentru a atinge performanta in inot: „De multa straduinta e nevoie. Daca esti harnic, esti si bun. Daca nu esti harnic, nu are rost sa faci acest sport pentru ca nu este pentru oricine”.
Si cu toate ca eforturile nu sunt nici mici, nici putine pentru a urca pe podiumul concursurilor de natatie, Alin, totusi, creioneaza o pledoarie pentru practicarea acestui sport: „Este un sport foarte frumos. Mai frumos, spun eu, decat alte sporturi. Cu mare placere ii asteptam pe copii sa vina la bazin sa invete sa inoate!” O pledoarie dublata si de antrenorul Adrian Gherghel, dar cu o oarecare nuantare: „Inotul este unul dintre sporturile utilitare. Este ceva necesar, asa cum inveti sa umbli. Sa vina toata lumea sa invete sa inoate, dar, in legatura cu viitorul performantei, este exact ca si motiunea de cenzura…”
Alin Coste face inot de circa 11 ani. A inceput practicarea acestui sport sub indrumarea antrenorului Romeo Grumaz, de circa patru ani fiind indrumat la LPS-CSS Baia Mare de Adrian Gherghel. Face parte din lotul national de juniori din 2008, iar din primavara acestui an a fost cooptat in lotul olimpic al Romaniei. Trei locuri I la Balcaniada de juniori, locul 9 la Campionatul European, numeroase titluri si recorduri nationale formeaza cartea de vizita a maramureseanului. Toate aceste rezultate au fost din greu muncite, Alin marturisind ca petrece aproximativ patru ore in fiecare zi in apa.
Adrian Gherghel este antrenor de 13 ani. Primele circa trei luni a profesat la CSM Baia Mare, dupa care a fost cooptat la LPS-CSS Baia Mare. A uitat sirul medaliilor balcanice si nationale, nu mai stie nici cate recorduri au stabilit sportivii sai in toti acesti ani. Cea mai buna performanta obtinuta este medalia de bronz adusa de la Campionatul European de sportivul sau, Vlad Caciuc, in urma cu doi ani, de la Belgrad. Cei mai valorosi inotatori pe care i-a format sunt Vlad Caciuc si Alexandru Coci, in prezent plecati cu burse in Statele Unite ale Americii, respectiv Alin Coste.
Lotul olimpic al Romaniei este format din Camelia Potec (LPS Braila/CSA Steaua, 1.500 m liber, 800 m liber, 400 m liber), Dragos Agache (Palatul Copiilor Constanta/CS Farul, 50 m bras, 100 m bras), Razvan Mihai Tudosie (CSM Pitesti, 200 m bras, 200 m bras), Marius Radu (LPS ”Emil Racovita” Bucuresti/CSM Drobeta Turnu Severin, 100 m liber, 50 m liber), Alin Alexandru Artimon (LPS Braila, 400 m liber, 200 m liber, 1.500 m liber), Constantin Tudose (CSS Ploiesti, 400 m mixt, 400 m liber, 200 m mixt), Bogdan Andrei Urichianu (LPS ”Emil Racovita” Bucuresti/CSA Steaua, 400 m mixt, 200 m mixt), Alin Coste (LPS Baia Mare, 100 m fluture, 100 m liber). Colectivul tehnic va cuprinde antrenorii Philippe Lucas (va lucra cu Camelia Potec), Doina Sava (Bogdan Urichianu), Toma Miritescu (Constantin Tudose), Laura Sachelarie (Dragos Agache), Valeriu Stoicescu (Alin Artimon), Dan Badescu (Marius Radu), Iuliu Berca (Razvan Tudosie), Adrian Gherghel (Alin Coste), medicul Madalina Ovricenco, cercetatorii Dorel Tocitu si Constantin Marian Ignat, masorul Fabian Popa si un psiholog.
Sursa: Ramona-Ioana Pop