Un nou tip de observator electoral a aparut in Rusia, inaintea alegerilor legislative de la 4 decembrie, acesta fiind cetateanul simplu dotat cu smartphone, reportofon digital sau camera de filmat, comenteaza New York Times, in editia electronica.
Un primar dintr-un orasel rus, membru al partidului de guvernamant Rusia Unita, a fost filmat in timp ce oferea zeci de mii de dolari unei organizatii a veteranilor, in schimbul voturilor la alegerile din decembrie. Alaturi de promisiune era insa si o amenintare, potrivit careia finantarea veteranilor va fi intrerupta daca acestia nu voteaza partidul premierului Vladimir Putin.
Inregistrarea video a fost postata pe YouTube si a condus la apeluri pentru demiterea primarului. Saptamana trecuta, un tribunal l-a gasit vinovat de incalcarea regulilor electorale si l-a amendat. Aceasta a fost o mica victorie in lupta impotriva fraudei electorale in Rusia, care a subliniat puterea tot mai mare a unui nou tip de observator electoral: cetateanul simplu dotat cu smartphone, reportofon digital sau camera de filmat.
Aceasta inregistrare este doar una dintre cele postate pe Internet care documenteaza fraudele inaintea alegerilor parlamentare, fortand autoritatile sa combata aceasta problema, pe care in trecut tindeau sa o ignore. „Cetatenii vad ca datorita acestor inregistrari pot avea influenta. Acesta devine un instrument de presiune asupra autoritatilor„, a apreciat Grigori Melkoniant, directorul adjunct al Golos, o organizatie independenta de monitorizare a alegerilor din Rusia.
Melkoninant afirma ca a observat o crestere a utilizarii inregistrarilor video pentru a se dovedi fraudele in ultimul an. Golos administreaza un site unde rusii pot depune plangeri privind abuzurile din campanie. Din cele 2.000 de plangeri primite, aproximativ 100 prezinta dovezi video, iar altele includ fisiere audio si fotografii.
Rusia Unita a creat propriul site unde utilizatorii pot depune plangeri privind fraude electorale. Site-ul permite plangeri impotriva tuturor partidelor care participa la scrutin, cu exceptia Rusiei Unite.
Sursa: Mediafax