Compania Google a dezvaluit ca lucreaza la dezvoltarea de nanoparticule care sa fie folosite pentru diagnosticarea cancerului in faze incipiente, prin introducerea particulelor in organism, acestea urmand sa adere la peretele celulelor bolnave, care pot fi astfel identificate si analizate.
Proiectul este desfasurat in cadrul Lab X, un centru de cercetare al gigantului american Google, printre alte inovatii dezvoltate in cadrul laboratorului numarandu-se lentilele de contact care monitorizeaza nivelul glicemiei persoanelor care sufera de diabet si tacamurile speciale pentru persoanele carora le tremura mainile, potrivit dailymail.co.uk.
Proiectul nanoparticulelor care sa ajute la diagnosticarea unor maladii, precum cancerul si bolile cardiovasculare, a fost inspirat de cazul unui inginer al Google, care, in urma unui accident de bicicleta, a fost diagnosticat cu cancer la rinichi – o forma a bolii care nu prezinta simptome decat atunci cand este prea tarziu – dupa ce medicii de la serviciile de urgenta au efectuat o serie de analize pentru a verifica existenta unei hemoragii interne.
Diagnosticarea cu ajutorul nanoparticulelor ar presupune includerea acestora intr-o pastila care este inghitita. Nanoparticulele ar ajunge apoi in fluxul sangvin, iar apoi s-ar atasa de peretele celulelor bolnave, prin intermediul unor substante care le-ar acoperi si le-ar face sa interactioneze cu peretele celular. Celulele bolnave si nanoparticulele ar circula apoi, legate astfel, prin vene si artere. Nanoparticulele ar avea si un „miez” magnetic, astfel ca medicii ar putea, folosind un dispozitiv extern, sa atraga particulele si celulele lipite de acestea spre acest aparat, care ar numara si analiza celulele bolnave.
Cercetatorii de la Google mai analizeaza si alte metode neinvazive, care ar presupune utilizarea luminii si a undelor radio pentru detectarea si numararea nanoparticulelor atasate de celule bolnave.
Savantii iau in considerare folosirea acestor nanoparticule inclusiv pentru diagnosticarea problemelor sistemului circulator, investigand posibilitatea crearii unui test pentru detectarea unei enzime produse de placile arteriale, putand astfel preveni un infarct sau un atac vascular cerebral.
Google a anuntat ca intentioneaza sa acorde licente de utilizare a tehnologiei companiilor din domeniul medical, pentru a dezvolta testele finale.
„Am efectuat multe teste promitatoare privind patru componente cheie ale platformei de nano-diagnosticare: dezvoltarea nanoparticulelor, aderarea acestora la peretele celular tinta, detectarea celulelor folosind un dispozitiv non-invaziv si numararea lor. Descoperirea adevaratului potential al acestei tehnologii ar putea dura ani, natura fiind un dusman formidabil, dar speram sa fie mai putin de un deceniu, tinand cont de cat de importante sunt implicatiile”, a spus Google intr-o declaratie care anunta proiectul de cercetare.
Sursa: Mediafax