Vezi VIDEO
O tehnologie noua, realizata pe baza unei inventii datata in secolul XIX pare sa fie cea mai recenta inovatie din domeniul instalatiilor de iluminat. Lampile cu inductie au fost introduse doar de cativa ani pe piata, insa avantajele acestora au facut ca numarul celor care le utilizeaza sa creasca de la o luna la alta. De cateva luni, un baimarean a devenit unic importator in Romania pentru lampile cu inductie si, de atunci, comenzile au inceput sa curga in judet, dar si in intreaga tara.
Producatorii si distribuitorii de lampi cu inductie arata ca acestea au o durata mult mai mare de viata decat becurile sau neoanele clasice, lumina pe care o dau este mult mai puternica si, in plus, ajuta la economisirea energiei cu pana la 50%.
”Au urmatoarele caracteristici: au 100.000 de ore de functionare, 5 ani garantie, lucreaza la o temperatura cuprinsa intre -40 si +70 de grade Celsius, lucreaza la 210 kilohertzi, iar din luminozitate pierd doar dupa 60.000 de ore, in procent de 3-4%. Este cel mai performant la ora asta si economic, pentru ca putem vorbi si de economie de energie, aceasta se reduce cu 50%”, arata Sandor Szoke, reprezentantul societatii importatoare in Romania.
Lampile cu inductie mai au un alt mare avantaj, si anume acela ca rezista la socuri de curent, in cazul unor variatii de tensiune. Corpul de iluminat functioneaza digital, iar acest mecanism nu modifica intensitatea luminii, indiferent de valoarea tensiunii de intrare. Avand in vedere avantajele pe care le au, dar si faptul ca sunt o noutate pe piata, lampile cu inductie nu sunt foarte ieftine, insa investitia se amortizeaza in cel mult patru ani.
„Din proiectele noastre se vede exact: cat ai consumat, cat vei consuma si in general, unde se lucreaza trebuie stiut ca nu-i totuna 8 ore, 12 ore sau 24 de ore. Proiectele noastre arata ca, in general, pentru cei care lucreaza numai 8 ore, in 3-4 ani se amortizeaza, unde se lucreaza 16 ore, acolo in 2 ani…Depinde si ce cu ce schimbam, iar unde se lucreaza 24 de ore, acolo dureaza intre un an si trei luni si un an si sase luni pentru amortizarea investitiei in sursele de lumina”, explica Sandor Szoke.
Baimareanul marturiseste ca, de cand a adus lampile cu inductie in Romania, are comenzi in toata tara. Inainte de a bate palma cu beneficiarul, omul de afaceri face o demonstratie cu un bec clasic si o lampa cu inductie, ambele cu aceeasi putere, pentru a se vedea diferenta de luminozitate. Lampile cu inductie nu sunt insa recomandate pentru consumatorii casnici, din cauza volumului mare al corpurilor de iluminat, principalii interesati de aceasta noua tehnologie fiind in special consumatorii industriali.
Preturile pentru lampile cu inductie pornesc de la 150 de dolari, pentru cele cu puterea de 40 de wati si ajung pana la 400-450 de dolari, pentru lampile de 300 de wati.
Sursa: Gabriela Kuhajda