Vezi VIDEO
Prima sesiune de inscrieri la facultate s-a incheiat saptamana trecuta. Din cele 600 de locuri bugetate puse la dispozitie de catre Universitatea de Nord, 108 au ramas neocupate in urma optiunilor depuse de catre candidati. Cele mai cautate specializari de catre tinerii maramureseni sunt Administrarea Afacerilor, Managementul, Calculatoarele sau Asistenta Sociala.
Peste 360 de candidati si-au exprimat prima optiune pentru Facultatea de Stiinte din cadrul Universitatii de Nord, cele mai cautate specializari fiind Administrarea Afacerilor, Ingineria Produselor Alimentare si Management. Nici Facultatea de Litere din cadrul Universitatii nu a fost ocolita de catre viitorii studenti, cei mai multi fiind interesati de Asistenta Sociala, respectiv de Comunicare si Relatii Publice. In schimb, inspre Facultatea de Inginerie s-au indreptat doar putin peste 150 de tineri.
„La Inginerie, cei mai multi candidati au fost la Calculatoare, la Inginerie Economica in domeniul Energetic si Ingineria Sistemelor Energetice”, a evidentiat rectorul Universitatii de Nord, Dan Calin Peter.
Doar 988 de persoane si-au depus dosarele de inscriere la Universitatea de Nord, in conditiile in care numarul locurilor disponibile este aproape dublu. Astfel ca peste 100 de locuri bugetate si aproape 500 de locuri la taxa au ramas disponibile pentru admiterea din toamna. Dintre locurile bugetate, 29 sunt la Facultatea de Litere, 40 la Facultatea de Inginerie, 26 la Facultatea de Resurse Minerale si Mediu si 13 la Facultatea de Stiinte.
„Trebuie sa va spun ca, avand in vedere situatia dezastruoasa care s-a inregistrat la bacalaureat, numarul de candidati de anul acesta fata de anul trecut a fost mai redus cu circa 30 de procente. La unele facultati am avut cu 10-12%, la altele chiar cu 40 de procente mai putini candidati la admitere fata de anul trecut”, a precizat Dan Calin Peter.
O a doua perioada de admitere va fi programata pentru luna septembrie, atunci cand se spera ca un numar semnificativ de locuri va fi ocupat, in urma celei de-a doua sesiuni de bacalaureat.
Sursa: Gabriela Kuhajda