Din 18 iunie si pana in 25 iunie au loc inscrierile la liceu ale elevilor care au promovat clasa a VIII-a si care in Maramures sunt in numar de aproape 5.500. Sprijiniti de parinti si profesori, elevii trebuie sa completeze fisele de inscriere in vederea primei repartizarii computerizate, care va avea loc vineri, 3 iulie 2009, urmata in data de 6 iulie de afisarea listelor candidatilor repartizati in fiecare unitate. O a doua repartizare computerizate va avea loc in data de 13 iulie, aceasta ii va viza pe elevii ramasi nerepartizati in licee. Repartizarea se face in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere si in functie de optiunile candidatilor, mentionate in fisa de optiuni.
Inscrierea in liceele de stat se face fara examen, pe baza mediei de admitere, compusa din media generala obtinuta la tezele cu subiect unic si media generala de absolvire a claselor a V-VIII, acestea avand fiecare o pondere de 50%. Exceptie fac liceele/clasele pentru care se sustin probe de aptitudini, clasele cu regim de predare bilingv pentru care se sustin probe de verificare a cunostintelor de limba moderna si clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, pentru care se sustin si probe de verificare a cunostintelor la limba materna.
In cazul in care doi candidati au medii de admitere egale, acestia vor fi departajati folosind, in ordine, urmatoarele criterii:
– media generala obtinuta la tezele cu subiect unic;
– media generala de absolvire a claselor V-VIII;
– media notelor obtinute la proba de limba si literatura romana din cadrul tezelor cu subiect unic;
– media notelor obtinute la proba de matematica din cadrul tezelor cu subiect unic;
– media notelor obtinute la proba de limba materna din cadrul tezelor cu subiect unic, respectiv nota de la proba de verificare a cunostintelor de limba materna, in cazul candidatilor care solicita inscrierea la unitati de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale.
Elevii si parintii acestora trebuie sa tina cont de urmatoarele lucruri:
1. Elevul, impreuna cu dirigintele si parintii, trebuie sa verifice corectitudinea datelor personale inscrise pe fisa: numele, media claselor V-VIII si media tezelor cu subiect unic. Eventualele erori trebuie semnalate imediat conducerii scolii si remediate.
2. Pe fisa se completeaza optiunile, in ordinea intereselor, preferintelor si aptitudinilor elevilor. Algoritmul de repartizare ordoneaza elevii dupa medii si ii repartizeaza in aceasta ordine pe baza optiunilor exprimate. Fiind o admitere computerizata, media este cea care primeaza.
3. Pentru a spori sansele de reusita, se recomanda completarea unui numar cat mai mare de optiuni.
4. Completarea si stabilirea ordinii optiunilor se fac prin consultarea prioritara a informatiilor privind numarul de locuri disponibile si ultima medie de admitere din anii precedenti.
5. Dupa introducerea fiselor in baza nationala de date, corectitudinea datelor de pe fisa aflata in sistem trebuie verificata de fiecare elev la scoala de provenienta, prin compararea fisei originale cu fisa de control tiparita de aplicatie.
Sursa: Ioana Osan