Candidatii intrati in cursa pentru fotoliile de primari sau consilieri incep oficial de vineri, 2 mai, lupta politica, in aceasta zi demarand campania electorala. Confruntarea este in plina desfasurare de mai multe saptamani, iar candidatii la alegerile locale din iunie 2008 s-au batut nu doar in declaratii, ci si in pomeni electorale, concerte, mici si bere. Legea prevede ca inainte cu 30 de zile de data desfasurarii alegerilor, stabilita la 1 iunie, poate incepe campania electorala. De asemenea, se mai prevede ca aceasta se incheie in sambata care precede data scrutinului, la ora 7.00, insa partidele au incalcat cu buna stiinta legea si la precedentele scrutinuri, prin urmare s-ar putea ca si la votul din iunie sa se treaca peste litera legii.
Pregatirile pentru alegeri sunt in curs atat in randul candidatilor, cat si al autoritatilor care trebuie sa se ocupe de organizarea alegerilor. Astfel, potrivit tragerii la sorti efectuate joi de Biroul Electoral Judetean (BEJ), PRM va fi prima formatiune politica de pe buletinele de vot la alegerile locale din Maramures.
In Baia Mare, lista la alegerile pentru postul de primar va fi deschisa de Vasile Berlingher, urmat de candidatul PSD, Mircea Dolha, si senatorul conservator Ioan Codrut Seres. Actualul primar al municipiului resedinta de judet, liderul liberalilor maramureseni – Cristian Anghel, care candideaza pentru al cincilea mandat este pe locul patru pe buletinele de vot, urmat de viceprimarul Istvan Ludescher, de la UDMR, si apoi de Corin Chereches – PD-L. Lista ii mai include si pe ecologistul Vasile Tatar (Partidul Verde), Liliana Moga (PNG) – singura femeie inscrisa in cursa pentru Primaria Baia Mare, Constantin Muresan (PNTCD) si Florin Gazu (Partidul National Crestin Democrat).
Dupa PRM, pe buletinele de vot vor urma in ordine PSD, PC, PNL, UDMR, PD-L, aceasta fiind ierarhia partidelor parlamentare. Primele pozitii in randul formatiunilor care nu au grupuri parlamentare sunt Uniunea Ucrainenilor din Romania (UUR), Partidul Civic Maghiar (PCM), Partidul Ecologist Roman, Partidul Popular si al Protectiei Sociale (PPPS), PNG, Forumul Democrat German, FER, PIN, PAS (Partidul Alianta Socialista), Uniunea Pensionarilor si Solidaritatii Sociale, PNTCD, Uniunea Democrata a Ucrainenilor din Romania (UDUR), Partidul National Democrat Crestin (PNDC) si Adriana Covaciu, candidat independent.
Ordinea partidelor pe buletinele de vot este valabila atat la alegerile pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Maramures, cat si la primarii, doar ca in cazul in care o formatiune nu are candidat propriu pozitia este ocupata de urmatoarea.
Un procesoman celebru intrat in razboi electoral cu primarul Baii Mari
Validarea candidaturilor pentru principalele posturi in administratia publica din Maramures a decurs fara probleme la Biroul Electoral Judetean (BEJ), doar candidatura unui membru al Uniunii Pensionarilor la postul de consilier local in Baia Mare ridicand suspiuciuni. Candidatii independenti nu au avut niciun fel de probleme si nici nu au trecut prin stresul la care a fost supus, de exemplu, Sorin Oprescu.
Printre cei care se regasesc pe listele de candidati se afla fostul ministru ale Economiei, Ioan Codrut Seres, care si-a depus candidatura pentru postul de primar al municipiului Baia Mare, dar figureaza si pe prima pozitie pe lista PC la Consiliul Judetean. El va intra in competitie cu alti 10 candidati, printre care si un militant ecologist, Vasile Tatar, care s-a inscris recent in Partidul Verde ca sa se poata inscrie in cursa sub umbrela unui partid si care s-a aflat ori se afla in proces cu zeci de institutii ale statului, inclusiv cu Primaria Baia Mare.
Candidati independenti la Consiliul Local Baia Mare si Consiliul Judetean Maramures
Printre candidatii la postul de primar figureaza o singura femeie, Liliana Moga candidand in numele PNG. Pe lista se regasesc insa si personaje total necunoscute pe scena politica locala ori oameni de afaceri, care s-au gandit sa activeze si in administratie. Mai mult, la Consiliul Local Baia Mare figureaza printre candidati si un fost castigator al Cupei Campionilor Europeni cu echipa de fotbal Steaua, in anul 1986, in persoana lui Lucian Balan, care a fost inscris pe lista PD-L.
In lupta pentru un post de consilier local la municipiul Baia Mare s-a inscris si un independent, in persoana omului de afaceri Gheorghe Zoicas, iar o alta candidatura din partea unui independent s-a inregistrat si la Consiliul Judetean Maramures, aceasta fiind a unei femei –Adriana Covaciu. Este pentru prima oara in istoria postdecembrista a judetului cand o femeie candideaza la o asemenea functie fara sa aiba sustinerea unui partid politic. O tentativa a mai avut fostul deputat Nicolae Bud, caruia i-a fost imposibil sa stranga numarul necesar de voturi pentru a obtine mandatul de consilier maramuresean.
Deputatii maramureseni au lasat Parlamentul pentru posturile din administratie
La Consiliul Judetean Maramures, in batalia electorala pentru functia de presedinte s-au inregistrat candidaturi din partea a numerosi deputati din actualul mandat. PD-L l-a aruncat in cursa pe deputatul Mircea Man, UDMR a inregistrat candidatura deputatului Istvan Bonis, PRM a preferat-o pe deputata Angela Buciu, si datorita popularitatii dobandite de aceasta in calitate de solista de muzica populara, iar Uniunea Ucrainenilor din Romania l-a aruncat in lupta pe deputatul Stefan Buciuta, are este si lider national al formatiunii. Un alt deputat din actualul mandat, Ioan Buda din grupul parlamentar PSD, candideaza pentru postul de primar in orasul Targu Lapus.
Pe lista candidatilor la sefia Consiliului Judetean Maramures se mai afla si fostul deputat Luca Stefanoiu, cunoscut dupa ce in urma cu circa sase ani a ucis un copil intr-un accident de circulatie si care a declarat, dupa ce rezultatul la testul de alcoolemie i-a iesit pozitic, ca a mancat mere verzi. Luca Stefanoiu candideaza in numele Partidului Alianta Socialista.
La vanatoarea posturilor de primari si consilieri participa nume mari din politica
Functiile de primari si consilieri judeteni sunt vanate de importanti lideri de partide parlamentare, multi dintre ei actuali parlamentari, si in alte judete. Practic, peste 80 de senatori si deputati participa la alegerile locale. Nu mai putin de 19 candidati la fotoliul de edil-sef al Capitalei, din care numai unul este independent, respectiv medicul Sorin Oprescu si alte cateva mii de aspiranti la primarii, consilii judetene si locale vor incerca sa convinga electoratul timp de 30 de zile.
Deputatul Cristian Adomnitei candideaza, din partea PNL, pentru functia de primar al municipiului Iasi, iar deputatii social-democrati Costica Macaleti si Iuliu Nosa vizeaza primaria municipiului Botosani, respectiv cea a Zalaului. Deputatii UDMR Antal Arpad si Borbely Laszlo incearca sa ocupe fotoliile de primar de la Sfantu-Gheorghe si Targu Mures, in timp ce deputatul liberal Ioan Turc vrea sa devina edil-sef la Bistrita.
Fosti si actuali demnitari din Bucuresti au migrat in provincie la alegeri
Pe de alta parte, senatorul PD-L Radu Berceanu si-a anuntat demisia din Parlament, pentru a se concentra pe campania pentru ocuparea fotoliului de presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Dolj. Tot conducerea CJ vizeaza si colegii sai, senatorul Petru Iotcu – Arad, deputatul Cristian Boureanu – Arges, senatorul Mihai Tibuleac – Botosani, deputatul Cezar Preda – Buzau, senatorul Gheorghe Flutur – Suceava.
De la PNL, candidati parlamentari sunt, printre altii, senatorul Mario Oprea, la CJ Dolj, deputatul Nicolae Popa, la CJ Alba, senatorul Tiberiu Prodan, la CJ Suceava, si deputatul Nini Sapunaru, la CJ Vrancea. Din partea PSD, vicepresedintele Ilie Sarbu s-a inscris in cursa pentru CJ Timis. Conservatorul Sabin Cutas doreste fotoliul de presedinte al CJ Teleorman, unde isi va disputa sansele cu vicepresedintele PSD Liviu Dragnea.
Cum unele partide riscau sa ramana fara candidati la primarii, ca urmare a decesului unora dintre acestia, (printre care Petru Vasilioni Paun, candidatul democrat-liberal la primaria comunei Fardea din judetul Timis si Ion Podaru, candidatul liberal la primaria Ovidiu din Constanta), Biroul Electoral Central a adoptat o hotarare prin care formatiunile politice care participa la alegerile locale pot desemna noi candidati in cazul in care cei inscrisi in cursa electorala au decedat.
Romanii vor fi chemati la urne pentru a-si alege reprezentantii in primarii, consilii judetene si locale la 1 iunie, cand are loc primul tur al alegerilor, dar si la 15 iunie, pentru al doilea tur de scrutin.
Sursa: M.M.