Alarmantul declin demografic inregistrat in Romania poate genera efecte pe termen lung, cu consecinte negative nu doar prin prisma fenomenului de depopulare, ci si asupra echilibrului social si economic. Anul trecut, s-au nascut cei mai putini copii din 1955 incoace, dar Romania nu a luat nicio masura, unele comentarii ale oficialilor fiind facute pe ton degajat: “Avem un excedent de bunici si un deficit de nepoti”.
Cat de mult a scazut natalitatea? Care sunt cauzele fenomenului? Cum ne va afecta asta? Ce se poate face pentru a rezolva problema? Acestea sunt dilemele la care, cu ajutorul specialistilor din diferite domenii, am incercat sa aflam raspunsuri.
Depopularea Maramuresului
In Maramures, in ultimii 10 ani populatia a scazut cu aproape 10 procente, insa oficialii din administratia judetului nu par ingrijorati, preferand sa motiveze depopularea prin migratia temporara a localnicilor in tari din Uniunea Europeana. Insa adevarul este altul.
„Am inregistrat la recensamant si plecarile in tarile UE, practice scaderile populatiei pe componenta migratiei externe. Contrar legendelor, n-avem in judet atat de multe plecari definitive. Sunt, mai degraba, plecari temporare cu reveniri periodice in localitatile de resedinta, iar aceste persoane au fost inscrise in cifrele recenzorilor. Deci scaderea aceasta a populatiei nu poate fi motivate de migratia externa. Pot sa vas puns insa ca se constata o modificare a structurii numerice a familiei din Maramures – am adoptat modelul din vest, cu un numar mai redus de copii decat pana acum”, a explicat directorul Directiei de Statistica Maramures, Vasile Pop.
Statisticile oficiale din ultimul deceniu indica faptul ca in Maramures rata natalitatii a scazut semnificativ. In anii 2000-2001, s-au inregistrat 10,7 nascuti vii la mia de locuitori, iar urmatorii doi ani au continuat curba descendenta – in 2002 s-au nascut 10,4 copii la mia de locuitori, in 2003, 10,2.
Apoi, pe trendul unei usoare cresteri economice, au urmat trei ani de cresteri a natalitatii din judet. Din 2004 si pana in 2006, natalitatea a crescut de la 10,7 la 11 nascuti vii la mia de locuitori, insa in 2007, odata cu inchiderea principalei ramuri economice a judetului, mineritul, natalitatea a scazut vertiginos la 10,2 copii la mia de locuitori, acelasi numar inregistrandu-se si in 2008, in 2010 nascandu-se doar 9,8 copii la mia de locuitori, iar in anul trecut am coborat pana la cel mai de jos prag al natalitatii din ultimii 22 de ani: 9,3 nascuti vii la mia de locuitori.
Si sefa sectiei Neonatologie din cadrul Spitalului Judetean, Laura Veronescu, confirma scaderea numarului nou-nascutilor. „In maternitatea noastra, scade numarul de nasteri de la an la an. Daca in anii ’88-’89, cand erau foarte multe nasteri, pentru ca legea interzicea intreruperile de sarcina, erau pana la 4.500 de nasteri pe an numai la aceasta maternitate, din ’90 incoace au tot scazut, ajungand ca in anul 2010 sa fie 2.450 de nasteri. In 2011 au scazut la 2.239, deci cu 200 pe an. Scaderea este continua si se observa si comparand nasterile in perioadele de inceput de an, in 2010 au fost 311, in 2011 au fost 283 si in acest an, pana acum, au fost 240”, a precizat medicul Veronescu.
Evolutia ratei natalitatii pe localitati
Cercetand statistica, in Maramures se observa ca, in mediul urban, indicii ratei natalitatii sunt peste media judetului, acelasi fenomen regasindu-se in mediul rural in care exista mari comunitati de ucraineni sau romi.
“In ultimii cinci ani, 2006-2011, in Baia Mare avem o medie a ratei natalitatii de 10,2 nascuti vii la mia de locuitori, iar in Sighetu Marmatiei o medie de 10,4. Insa sunt orase mici, Ulmeni si Somcuta, unde evolutia ratei natalitatii este marcata de etnia roma, iar acolos e inregistreaza o medie net superioara, de 15,2 si 12,5 nascuti vii la mia de locuitori”, a mentionat seful Directiei de Statistica.
In replica, cea mai scazuta medie a ratei natalitatii se inregistreaza in Poienile Izei (3,6 nascuti vii la mia de locuitori), Gardani (4,4), Coas (4,8), Arinis (5,7), Boiu Mare (5,8), Grosii Tiblesului (5,9), Vima Mica (6,5), Dumbravita (6,6), Cupseni (6,7) si Asuaju de Sus (6,8). Pe zone geografice, seful Directiei de Statistica Maramures spune ca scaderea populatiei afecteaza in special zona Codrului si zona Lapusului.
Efecte cauzate de scaderea natalitatii
Pentru a intelege importanta mentinerii unui trend firesc al natalitatii, ajunge sa aruncam o privire in trecutul nu foarte indepartat. In 1955, dupa un maxim de aproape 27 de nascuti vii la mia de locuitori, natalitatea Romaniei a intrat intr-o curba descendenta pana in 1966, cand a scazut pana la 14 copii nascuti la mia de locuitori.
Chiar daca excedentul de populatie era inca pozitiv, de 7 la mie, guvernul comunist a considerat situatia ca fiind critica. De aceea, in 1 octombrie 1966, presedintele comunist Nicolae Ceausescu a emis un decret care interzicea avortul la cerere, acesta fiind permis doar femeilor care aveau peste 40 de ani si cel putin patru copii in intretinere.
Rezultatul acestei decizii, care intervenea direct si brutal in liberul arbitru al familiilor, a dus la dublarea natalitatii, aceasta crescand pana la pragul maxim din 1955: 27 de nou-nascuti la mia de locuitori. Insa pretul platit de romance a fost dramatic: avorturi empirice ilegale si mari tragedii. In foarte scurt timp decretul copiilor obligatorii s-a dovedit a fi inutil, natalitatea scazand lent pana in 1983, cand a atins din nou pragul pe care l-a avut in 1966, anul in care a fost emis: 14 nascuti vii la mia de locuitori.
Continuand acest trend descrescator, in anul 2060 vom fi doar 17,3 milioane de romani. De ce este negativ faptul ca se nasc mai putini copii si cum se repercuteaza asta asupra noastra?
Pe langa implicatiile sociale, din punct de vedere economic, fenomenul este extrem de alarmant, macar prin prisma faptului ca peste 20 de ani, numarul pensionarilor va ajunge la 1,7 milioane, iar veniturile acestora trebuie sustinute de bebelusii de azi.
Unele tari au luat deja masuri pentru stagnarea sau cresterea natalitatii. In Rusia, de pilda, in 2008, s-a introdus o alocatie de 7.000 de euro pentru nasterea celui de-al doilea copil, iar numarul nasterilor a crescut cu aproape 100.000 pe an.
In replica, in Romania indemnizatiile pentru cresterea copilului au fost scazute, iar prima de nastere si trusoul pentru nou-nascuti au fost taiate. Totusi, autoritatile sustin ca femeile insarcinate beneficiaza de asistenta medicala, medicatie si sustinere 100% gratuita.
Sustinere de fatada a cresterii natalitatii
Oficial, statul sustine ca unei femei insarcinate i se asigura, gratuit, asistenta medicala totala (consult, investigatii de laborator, medicatie etc.), asadar, nu ar trebui sa plateasca nimic. Din nefericire, adevarul e altul.
„Noi decontam supravegherea gravidei din luna a treia de sarcina pana in luna a noua de sarcina si in perioada lauziei. Din luna treia si pana in luna a saptea, gravida beneficiaza de o consultatie de specialitate pe luna, iar din luna a saptea si pana in luna a noua, de cate doua consultatii pe luna. Apoi, ea mai beneficiaza de imunizari care se fac pe perioada sarcinii si, conform programului national de monitorizare, de investigatiile de laborator (clinice, paraclinice, imagistice), dar si de medicatie. Toate acestea se deconteaza de CAS in limita unei liste. Deci, este vorba de un anumit numar de analize, de medicamente care tin, de exemplu, de corectarea anemiei, rahitismului, vaccin antitetanic pentru nou-nascut. Acestea sunt gratuite, intra in pachetul de baza al oricarei gravide, indiferent daca plateste la Fondul de Sanatate sau nu”, a explicat presedintele CAS Maramures, Alexandru Deac.
Specialistii sustin ca aceasta gratuitate este suficienta doar pentru sarcinile fara risc, iar in conditiile in care varsta femeilor care nasc a crescut pana in jurul varstei de 30 de ani, se constata ca cele mai multe femei insarcinate trebuie sa plateasca din propriul buzunar investigatii speciale, recomandate de medicii specialisti pentru a controla starea de sanatate a fatului si a putea preintampina sau corecta anumite malformatii gentice a caror frecventa a crescut in ultima vreme.
„Se observa o crestere a varstei mamicilor – multe femei pun in primul plan situatia sociala, economica, cariera si de abia dupa 30 de ani se gandesc sa faca si copii. Se spune ca asistenta medicala la gravide, lauze si copii este gratuita, dar gratuitatea asta are… multe ghilimele. Este destul de scump sa-ti faci analizele obligatorii pentru femeile de la 30 de ani in sus. La noi nu exista gratuitate pentru toate testele acestea complicate, desi in alte tari sunt sustinute de sistemul de asigurari de sanatate. Aceste analize se fac pentru ca, statistic, a crescut incidenta unor malformatii a fatului. E drept ca exista riscul ca, desi o viitoare mamica inregistreaza rezultate perfecte in cadrul acestor analize speciale, sa nu nasca un copil perfect sanatos. De exemplu, in cazul sindromului Down, riscul este de 1 din 922 de copii. Si noi, din pacate, am avut recent un caz din acesta – cu toate ca mama si-a facut toate analizele nu s-a depistat in timpul sarcinii riscul de sindrom Down, iar copilul s-a nascut cu sindrom Down. Insa, dupa o anumita varsta, femeile responsabile ar trebui sprijinite de stat sa-si verifice, macar cat se poate, daca starea de sanatate a viitorului copil este buna. Nu poti sa-i negi dreptul acesta”, a mentionat Laura Veronescu, sef sectie Neonatologie din cadrul Spitalului Judetean.
Oficialii CAS Maramures recunosc acest neajuns al sistemului de stat, insa sustin ca nu sunt bani mai multi pentru a sustine investigatii speciale, devenite majoritare odata cu modificarea mediei de varsta a femeilor insarcinate, si nici medicatia de ultima generatie prescrisa de medicii specialisti.
„Noi decontam analizele de baza, ce tin de hemoliocograma, examen de urina… Din punct de vedere al investigatiilor paraclinice, respectiv ceea ce tine de cariotip, de generarea unor boli genetice, investigatii de ultima generatie, nu sunt decontate de CAS din cauza lipsei de fonduri. Sunt investigatii care costa mult si nu au fost prinse intr-un program national, de unde Ministerul Sanatatii sa poata aloca bani. De asemenea, tot ce tine de o medicatie specifica, pentru anemie, pentru fixare in primul trimestru, se deconteaza. Este, intr-adevar, medicatie generica, mai scumpa, care este prescrisa de unii medici specialisti, care nu se afla pe lista de medicamente compensate si acesta e un efort in plus pentru pacienta respectiva”, a confirmat presedinte CAS Maramures.
Mamici: „Statul sustine nasterea copiilor cu malformatii”
Multe dintre femeile insarcinate chestionate pe tema acestui sistem de gratuitati oferite de stat sustin ca acesta este valabil doar in cazuri in care sarcina nu prezinta nicio problema. In caz contrar, ai doar doua sanse: sa platesti din propriul buzunar atat analizele, cat si medicatia scumpa, sau sa avortezi.
Argumentul lor, un caz real, dezbatut pe forumuri. In urma unui astfel de investigatii speciale, unei femei i s-a depistat ca fatul, o fetita, are un risc mare de sindrom Down. Solutia de „vindecare” consta intr-o procedura de specialitate costistoare, nedecontata de CAS. Pentru ca nu avea banii necesari, dar isi dorea copilul, viitoarea mamica s-a inscris la o loterie organizata de un laborator din strainatate care oferea castigatoarei gratuitate pentru procedura medicala respectiva. A castigat, insa norocul a fost inutil. Pentru ca intrase in a sasea luna de sarcina, corectia medicala a fatului, deja diagnosticat cu sindrom Dawn, nu mai putea fi facuta.
Pentru a nu aduce pe lume un copil cu malformatii grave, femeia a gasit un medic care i-a facut avort terapeutic. Acum, acesta este acuzat de crima, de statul care nu ofera niciun screening gratuit pentru femeile care vor sa nasca, firesc, copii sanatosi. Concluzia mamicilor? „Statul este indiferent la sarcinile cu malformatii”.
Insa seful CAS Maramures sustine ca si cazurile speciale pot beneficia de gratuitate 100%, insa mamicile sunt sceptice, acest gen de interventii putand fi facut doar in sptale sau clinici de specialitate, ultraperformante.
„Si daca o femeie insarcinata are complicatii, poate sa isi duca pana la capat sarcina beneficiind de gratuitate, insa numai cu urmatoarea conditie: daca medicul de familie, respectiv medicul curant ginecolog, observa o modificare ingrijoratoare in starea de evolutie a sarcinii, o interneaza de urgenta la un spital cu sectie de specialitate, unde beneficiaza de medicatie gratuita pentru mentinerea sarcinii”, sustine Alexandru Deac, presedintele CAS Maramures.
Deficit ignorat de crese si gradinite
Dupa pseudogratuitatea de care beneficiaza femeile insarcinate, am analizat si sprijinul oferit de stat copilului prescolar. Criza locurilor din gradinite a fost o axioma de care Romania a scapat prin modificarea legii invatamantului. In 2005, in gradinitele din Maramures erau peste 17.200 de copii, iar prognoza pentru anul viitor este de 13.680 de copii, conform unui raport oficial al Inspectoratului Scolar Judetean.
„Din 1989 si pana acum, in Baia Mare s-au construit doua gradinite! Acum s-a reglat problema prin constituirea claselor pregatitoare in invatamantul obligatoriu, care vor functiona in scolile cu clasele 1-8. Abia de la anul vom putea respecta numarul impus de lege, adica maximum 20 de copii intr-o grupa de prescolari”, a recunoscut Mariana Pop, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures.
Daca problema locurilor in gradinite a fost partial rezolvata, din pix, decongestionarea facandu-se nu prin constructia de gradinite, ci prin obligativitatea ca viitorul scolar sa parcurga o grupa pregatitoare in cadrul scolii, Romania nu a reusit inca sa-si rezolve o problema si mai importanta pentru sustinerea natalitatii: cresele. In cresele din Maramures exista doar vreo 200 de locuri.
„Nu avem suficiente locuri in crese. In Baia Mare sunt functionale trei crese, dar numai una, cu 80 de locuri, este la standarde. Cresele tin de administratiile locale, iar in Baia Mare, pana anul trecut, cand s-au investit foarte multi bani, primaria nu s-a gandit sa aloce sume pentru reabilitarea sau constructia de crese. Va spun asta in cunostinta de cauza! Anul acesta va intra in reabilitare si cresa de pe strada Bilascu si vom vedea daca se vor putea aloca bani si pentru reabilitarea spatiilor si din celelalte crese din municipiu. Daca s-ar fi facut in fiecare an cel putin jumatate din cat s-a facut anul trecut si cat se va face anul acesta, am fi vorbit de cu totul alta infrastructura”, a mai mentionat sefa ISJ Maramures, care este si consilier municipal.
Cum se rezolva deficitul de locuri in crese, in conditiile din care bugetele locale se pot face mult prea putine pentru solutionarea problemei? Tot din pix. Adica, s-a facut un proiect de construire a 17 crese si se spera sa se demareze constructiile in acest an. Cu ce bani se va implementa acest proiect faraonic pentru un judet care dupa ’90 nu a construit nicio cresa, nu se stie inca. Dar speranta moare ultima.
„Exista un program al Ministerului Dezvoltarii prin care se vor construi crese chiar si in mediul rural. In Baia Mare avem in proiectul respectiv trei crese. A fost facuta licitatia pentru proiectare, ca va fi proiect tip, si primariile au pus la dispozitie terenul. Cred ca va incepe finantarea si constructia creselor in acest an”, a declarat, optimista, Mariana Pop, care si-a aminit de o alta anomalie legislativa.
Desi nu exista locuri suficiente in crese, indemnizatia pentru copil era conditionata de inscrierea copilului in cresa. “Trebuiau ca mamicile sa faca dovada ca au copilul inscris la cresa. Dar nu exista locuri si atunci nu primea indemnizatia respective, nu ca n-ar fi vrut sa-si duca copilul la cresa, ci pentru ca nu puteau”, a mentionat Mariana Pop.
Cauzele scaderii natalitatii
Analiza fenomenului de scadere a natalitatii in Maramures a depistat trei cauze majore, pentru cel putin doua dintre ele fiind responsabila cea mai inalta autoritate a statului: lipsurile cauzate de regresul economic, lipsa de sustinere reala a femeilor insarcinate si lipsa de sustinere a copiilor prescolari. I-am intrebat pe cei care si-au adus aportul la aceasta analiza ce se poate face pentru incurajarea cresterii natalitatii.
„Imbunatatirea situatiei economice si crearea de facilitati suplimentare pentru cuplurile care urmeaza sa aiba copii, macar prin sustinerea de catre stat a verificarii, pe perioada sarcinii, a starii de sanatate a viitorului copil”, a precizat Laura Veronescu, sef sectie Neonatologie – Spitalul Judetean Maramures.
„Cresterea numarului de locuri de munca – tinerii se hotarasc greu, atat timp cat nu au un loc de munca stabil si bine platit”, crede Mariana Pop, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean. Directorul Directiei de Statistica Maramures, Vasile Pop: „Eradicarea lipsurilor, mai ales la cuplurile de tineri – nu fac copii pentru ca nu au casa si service. Viata este destul de grea pentru tineret”.
„Oferirea unei pensii de stat minim garantata pentru mamele care nasc doi-trei copii. Si as putea face chiar niste propuneri spre forurile superioare medicale ale noastre pentru a fi sustinuta mai mult femeia insarcinata, atat din punct de vedere al evolutiei sarcinii, cat si a lauziei si apoi a copilului”, a precizat presedintele CAS Maramures, Alexandru Deac.
Scaderea natalitatii este un fenomen mondial, sustin cei neatenti la statisticile oficiale. E adevarat, in multe tari dezvoltate a aparut un nou trend, cel al adultilor fara copii, cartea jurnalistei Nicki Defago, “N-am copii si ma simt excelent”, fiind considerata o adevarata biblie moderna.
Insa multi sociologi europeni care au studiat regresul populatiei de pe “Batranul continent”, sustin ca lectia care poate fi invatata de locuitorii planetei este urmatoarea: pentru ca rata natalitatii sa se pastreze intre limitele normalitatii, statutul femeii trebuie sa se bucure de atentia pe care o merita. Altfel, “focul vietii”, clamat de fanii lui Defago, se va stinge, pentru ca nu mai are scantei care sa-i intretina continuitatea.
Sursa: Catalin Vischi