Vezi VIDEO
”Buna! Te rog sa ma ajuti cu o cartela reincarcabila pentru ca am urgent nevoie si nu am de unde sa cumpar!”. Mesajul a fost transmis pe mail sau chiar pe mess la zeci de persoane. Expeditorul parea sa fie un prieten aflat la ananghie care cerea ajutor, insa, in realitate, era un escroc. Multi au cazut in capcana intinsa de un grup de tineri care au creat o retea infractionala prin intermediul internetului. Politistii ii cerceteaza acum pentru ca au accesat neautorizat posta electronica a mai multor persoane, dupa care au cerut si obtinut in numele acestora coduri de reincarcare pentru cartele telefonice preplatite.
Politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca s-au sesizat cu privire la faptul ca, in perioada octombrie 2008 – ianuarie 2009, mai multe persoane au fost victime ale unor fraude informatice dupa ce au primit mai multe reclamatii de la victime.
Politistii Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice au stabilit ca membrii gruparii le trimiteau victimelor un e-mail ce continea un link spre o pagina falsa. In acest mod, suspectii obtineau numele de user si parola de acces in contul titularului, iar ulterior purtau corespondente electronice pentru si in numele acestuia cu persoanele din lista de prieteni.
Continutul mesajului trimis era unul familiar, avand de regula urmatorul continut: „Buna! Te rog sa ma ajuti cu o cartela reincarcabila pentru ca am urgent nevoie si nu am de unde sa cumpar!”
Odata obtinute codurile de reincarcare, acestea erau vandute unor persoane interesate sau erau utilizate de catre membri gruparii in interes personal. Politistii au stabilit ca, pana la data declansarii investigatiilor in acest caz au fost prejudiciate cateva sute de persoane.
In urma verificarilor si investigatiilor desfasurate, politistii au reusit identificarea gruparii de tineri din judetele Arges si Olt, care se ocupau cu fraudarea persoanelor titulare ale unor conturi de e-mail.
Cauza a fost preluata de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Cluj, iar in data de 19 mai, in baza autorizatiilor emise de Judecatoria Cluj, politistii mascati din Cluj, Pitesti si Craiova au facut primele arestari in urma a cinci perchezitii domiciliare, dintre care patru in Municipiul Pitesti si una in comuna Colonesti, Judetul Olt.
In urma acestor perchezitii, politistii au identificat si ridicat mai multe calculatoare, suporti optici si electronici, precum si telefoane mobile utilizate la savarsirea infractiunilor. Acestea au fost gasite la domiciliile lui U.V.C., V.M.A., M.A.I., toti in varsta de 18 ani, elevi la un liceu din Pitesti, P.C.R., in varsta de 28 ani, administrator al unei societati comerciale din Pitesti si N.C., din comuna Colonesti, judetul Olt, in varsta de 24 ani.
Descinderea s-a incheiat cu retinerea, pentru 24 de ore, incepand cu data de 19 mai, a lui U.V.C. si N.C, care ulterior au fost arestati preventiv pentru 19 zile. Acestia sunt invinuiti pentru savarsirea infractiunilor de acces neautorizat prin incalcarea masurilor de securitate si restrictionarea accesului la un sistem informatic, fapte prevazute si sanctionate de Legea 161/2003 – privind prevenirea si combaterea criminalitatii informatice, precum si pentru inselaciune, fapta prevazuta de Codul Penal. Celelalte persoane sunt cercetate in stare de libertate.
Cercetarile continua in vederea identificarii tuturor partilor vatamate si stabilirea intregului prejudiciu cauzat, precum si pentru identificarea si tragerea la raspundere a tuturor persoanelor implicate.
Sursa: Vasile Dale