O fundatie care organiza concursuri si teste de evaluare pentru elevi si studenti in unitati de invatamant, la nivel national, a prejudiciat bugetul de stat cu peste 7,6 milioane de lei (circa 1,7 milioane de euro), prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale, potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
„Inspectorii Directiei Generale Antifrauda Fiscala au identificat un prejudiciu de peste 7,6 milioane de lei (circa 1,7 milioane de euro) cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale de catre o fundatie, care avea drept scop principal de activitate organizarea de concursuri si teste de evaluare in educatie pentru elevi si studenti, in unitati de invatamant la nivel national”, se precizeaza in comunicat.
Potrivit acestuia, cazul a fost sesizat procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, care, in data de 5 martie 2015, au dispus efectuarea a 19 perchezitii in Bucuresti si in judetele Ilfov si Prahova.
„In fapt, in baza unor protocoale incheiate cu reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, in perioada 2008 – 2013, fundatia a organizat la nivel national concursuri si teste de evaluare in unitati de invatamant la mai multe discipline (matematica, limba romana, limbi straine, informatica, fizica). Desi se obliga sa asigure fonduri pentru organizarea acestor concursuri, fundatia a perceput o taxa de participare de 20 lei/copil pentru fiecare disciplina si etapa a concursului si a obtinut venituri in suma totala de 26.397.446,88 lei, pentru care s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale”, se mentioneaza in documentul citat.
Pentru colectarea sumelor, presedintele fundatiei utiliza inclusiv contul bancar personal si inregistra in evidentele contabile ale organizatiei contracte fictive de prestari servicii de consultanta incheiate cu diverse societati care apartineau membrilor consiliului director al fundatiei. „Mai mult, profesorii cooptati pentru conceperea subiectelor de evaluare erau platiti cu sume modice de 2.000 de lei, in timp ce rudele presedintelui fundatiei (sotie, frate, cumnati, nepoata, verisori etc) incasau sume de ordinul sutelor de mii de lei, in baza unor contracte fictive de cesiune de drepturi de autor. De exemplu: un absolvent de 11 clase, avand calificare de lacatus reparatii locomotive, a incasat suma neta de 107.000 de lei pentru ca ar fi elaborat subiectele pentru disciplina matematica, clasa a XII-a”, se mentioneaza in comunicat.
In urma verificarilor specifice, inspectorii antifrauda au estimat prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului la 7.623.390 lei, acesta fiind compus din TVA de plata in valoare de 4.135.096 lei, impozit pe profit in suma de 1.554.004 lei, impozit pe venituri din activitati independente in cuantum de 1.745.838 lei si contributie individuala la asigurarile sociale de sanatate (5,5%) de 188.452 lei.
„Demersurile de cooperare interinstitutionala intre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si DGAF au fost derulate cu respectarea competentelor materiale specifice fiecareia dintre cele doua structuri, in conditiile stabilite prin documentele de cooperare”, se mai spune in comunicat.
Sursa: Agerpres