Vezi VIDEO
Temperaturile ridicate din ultimele zile le-au creat probleme de sanatate maramuresenilor, tot mai multi ajungand la Unitatea de Primiri Urgente cu simptome de insolatie. Numai in ultimele trei zile au fost inregistrate peste 15 astfel de cazuri, iar medicii ii sfatuiesc in special pe cei sensibili sa evite plimbarile la orele amiezii.
Pentru a evita problemele cauzate de expunerea la soare, medicii recomanda in primul rand preventia, iar in acest sens maramuresenii sunt sfatuiti sa evite plimbarile in aer liber la orele amiezii si sa se prezinte la medic inca de la primele simptome.
„A venit sezonul cald si odata cu el si numarul celor care se prezinta in UPU cu insolatie a crescut. In ultimele trei-patru zile am avut un numar destul de mare de pacienti care s-au prezentat in unitatea noastra cu simptome determinate de insolatie. Manifestarile usoare, cu care din fericire ne confruntam noi mai frecvent, constau in cefalee, ameteli, parestezii, rar de tot, in cazurile mai severe, avem si varsaturi”, a declarat Remus Mitre, medic specialist medicina de urgenta.
Cele mai afectate categorii sunt copiii, varstnicii, dar si femeile insarcinate, care sunt sfatuite sa se hidrateze corespunzator si sa evite expunerea prelungita la soare, mai ales la orele amiezii.
„Copiii mici, cu cat sunt mai mici se deshidrateaza mai usor, si fac insolatie mult mai repede. Din acest motiv copiii trebuie scosi la plimbare dimineata devreme sau seara tarziu, fara expunere directa la soare, decat de la o anumita varsta in sus. In primele luni de viata nu este bine sa fie tinuti in soare, dar dupa luna a 4-a pot fi expusi treptat, mai intai cate 5-10 minute si nu la orele amiezii”, a declarat medicul medicul primar Gheorghe Lascu.
Specialistii recomanda ca inca de la primele simptome persoanele afectate sa ceara ajutorul unui specialist si sa nu incerce sa se trateze cu leacuri babesti.
„Primele simptome sunt simple si toata lumea le recunoaste, dar nu toti le luam in seama. Acestea sunt roseata excesiva a pielii, senzatia de ameteala, greturile chiar, tulburarile de vedere sau de echilibru, sau chiar starea de rau general si lesinul. Asadar trebuie sa avem grija”, a declarat Gheorghe Lascu.
Medicii spun ca inca de la primele semne de insolatie poate fi administrat un antialgic usor, respectiv paracetamol sau un alt antiinflamator. De asemenea, hidratarea este foarte importanta in aceasta situatie.
Sursa: Tania Purcaru