In cursul acestei saptamani s-a constituit adunarea creditorilor Companiei Remin Baia Mare, procedurile de faliment intrand de acum in linie dreapta. Directorul Remin Baia Mare, Ioan Nechita, nu a putut spune suma totala a creantelor pe care le are de platit Remin, precizand doar ca sunt in jur de 60 de creditori.
El a precizat ca numai Primaria Baia Mare are de recuperat de la Remin in jur de 3 milioane de lei. Datoria Remin fata de bugetul local reprezinta o particica din total, compania miniera fiind multi ani la rand in topul datornicilor la stat.
”Procedura de insolventa a Remin este in curs de desfasurare. Acum urmeaza sa fie aprobat de catre adunarea creditorilor planul de reorganizare si stabilite modalitatile de plata a creantelor. Prioritate la plata vor avea bugetul statului, salariatii companiei, bugetele locale si apoi agentii economici. Printre creditori se afla ANAF, Electrica Transilvania Nord, reprezentantii salariatilor, pentru ca avem restante la plati catre acestia, primariile din Baia Mare si Baia Sprie”, a declarat Ioan Nechita.
Administratori judiciari sunt doua firme de insolventa din Baia Mare, Pareto Grup si Pro Insolv, ai caror reprezentanti au convocat la sedinta creditorii companiei care au anuntat pana la sfarsitul lunii martie creantele pe care trebuie sa le recupereze.
Ioan Nechita a mai precizat ca plata datoriilor catre creditori se va face in functie de modalitatile in care se va reusi recuperarea banilor, inclusiv prin valorificarea bunurilor companiei.
Potrivit deciziei instantei, termenul limita pana cand se pot formula eventuale contestatii impotriva tabelului preliminar al creantelor este data de 15 mai 2009. Termenul final pentru intocmirea tabelului definitiv al creantelor a fost stabilit in data de 25 mai.
Directorul Remin Baia Mare a spus ca puterea de decizie apartine administratorilor judiciari desemnati prin hotarare a instantei, care urmeaza sa se ocupe de toate procedurile impuse la declararea falimentului.
”Eu cunosc mai putin situatia. Sub directa supraveghere a lichidatorilor se va desfasura totul. Noi suntem doar debitori in tot acest proces, care a inceput in februarie anul acesta”, a spus Nechita, artand ca atunci s-a admis de catre instanta Tribunalului Maramures cererea formulata de SC Cuart SA din Baia Mare pentru deschiderea procedurii generale de insolventa impotriva Remin.
Directorul companiei a spus ca intrarea in faliment nu a dus la interuperea totala a activitatii, Remin ocupandu-se pe mai departe, prin cei 300 de salariati pe care ii are, de paza obiecteivelor, securizarea galeriilor de mina, evacuarea si epurarea apelor de mina. ”Nu am intrerupt si nu vom intrerupe activitatile ce tin de intretinere si ecologizare. Activitate de productie nu mai facem de mai bine de un an, dar de restul trebuie sa ne ocupam”, a spus el.
Compania Remin Baia Mare si-a interupt activitatea de productie in urma cu aproximativ trei ani, cand s-a dispus inchiderea tuturor minelor. In ciuda insitentelor sindicatelor, Ministerul Economiei nu a acceptat continuarea exploatarii nici macar a sterilului de pe iazurile de decantare, asa cum au propus sindicalistii. Tot in acea perioada, ministrul de atunci al Economiei, Ioan Codrut Seres, a impartit activele companiei miniere din Baia Mare prin infiintarea societatii Econord, careia i s-a stabilit ca obiectiv principal reorganizarea activitatii Remin, dar care nu a avut vreo activitate vizibila.
Remin Baia Mare a fost agentul economic principal al judetului Maramures pana in urma cu 3-4 ani, cand exploatarea de minereu a fost oprita. Inainte de 1989, compania a avut chiar si 30.000 de angajati, iar inainte de disponibilizarile colective din 1996 a avut in jur de 14.000 de salariati.
Sursa: Meda Muntean