Vezi VIDEO
Societatea baimareana Romplumb figureaza pe o lista de aproximativ 400 de firme la care statul detine active evaluate la 4,7 miliarde de euro – echivalentul a 3,5% din PIB -, pentru care s-au primit indicatii de la FMI in vederea vanzarii. Procedura a fost demarata desi uzina se afla din luna februarie in procedura de insolventa si mai are doar 20 din cei peste 580 de angajati.
Uzina Romplumb, care producea pentru export lingouri de plumb decuprat cu o greutate de 2 tone, a intrat in insolventa, cu ridicarea partiala a dreptului de administrare, in februarie 2012, in momentul in care actionarul principal, cu 51% din titluri, era Fondul Proprietatea.
In mai 2012, statul a redevenit actionar majoritar la Romplumb, cu 64,14% din actiuni, dupa ce a facut o majorare de capital de 4,16 milioane de lei, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. In afara statului, cei mai semnificativi din cei peste 1.100 de detinatori de actiuni actionari ai Romplumb sunt: Fondul Proprietatea, cu 33,26%, si CONEF, cu 1,62%.
In pofida unei liste impresionante de firme la care statul mai detine diverse procente, seful Oficiului de Privatizare din Ministerul Economiei, Remus Vulpescu, a admis ca pentru un investitor serios o firma in insolventa nu prezinta interes, de regula fiind vizate doar firmele care sunt pe profit.
Pe lista celor 400 de firme la care statul isi poate vinde actiunile majoritare figureaza Cupru Min Abrud, Antibiotice Iasi, Oil Terminal, Oltchim Ramnicu Valcea sau Avioane Craiova, dar si alte societati importante, unde statul detine sub 45% din portofoliu.
Cele mai valoroase sunt Romtelecom, OMV Petrom, Romgaz, Hidroelectrica, CFR Marfa, CEC, Tarom, Rompetrol Rafinare, Complexul Energetic Oltenia sau E.ON Energie.
Sursa: Catalin Vischi