Aproximativ 40 la suta din medicii de familie nu s-au inscris in Programul national de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, ceea ce inseamna ca pacientele lor nu pot beneficia de gratuitate pentru testul Babes – Papanicolau, a declarat coordonatorul programului, Carmen Ungureanu.
Carmen Ungureanu, coordonatorul Programului national de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, de la Institutul National de Sanatate Publica, a declarat marti, la conferinta „Sanatatea femeii. De la pubertate pana la menopauza”, ca programul are o serie de vulnerabilitati, care vin din instabilitatea legislativa, din faptul ca bugetul nu poate fi prevazut de la un an la altul, dar si din cauza implicarii neadecvate a medicilor de familie pentru mobilizarea femeilor.
„Speram sa obtinem colaborarea lor (a medicilor de familie – n.r.) pe viitor si in interesul pacientelor din acele zone neacoperite cu acest serviciu. Exista inca zone rurale si orase mai mici, unde niciun medic de familie nu este implicat in program. Acolo avem nevoie sa aducem programul, si la indemana acestor femei”, a spus Carmen Ungureanu.
Ea a explicat ca, daca medicul de familie nu este inscris in program, femeile nu pot beneficia de testare prin programul national de screening. „Sunt cam 40 la suta din medicii de familie neinscrisi in program pentru ca, e adevarat, acesta a demarat greu. Exista aceste discontinuitati de alocare a bugetului, dar aceasta discontinuitate afecteaza tot personalul implicat, indiferent de specialitate. Sunt discontinuitati pe care cei mai multi colegi le-au inteles si le-au tolerat foarte bine. La nivelul medicinei de familie, intr-adevar, colegii sunt supraincarcati cu toate activitatile curente, cu faptul ca au o multime de birocratie. Incercam si am incercat sa reducem birocratia pe cat s-a putut, dar cand e vorba de fonduri publice, stiti cat trebuie sa le justificam”, a spus Ungureanu.
Ea a adaugat ca anul trecut au facut testul aproape 140.000 de femei, iar din 2012, de cand a inceput programul, au fost testate 471.000 de femei. „Anul trecut am avut un buget suficient. Puteam sa fi facut pana la 350.000 de teste la nivel national si am facut 139.000. Anul acesta nu avem inca bugetul definitiv. Suntem acoperiti pana in luna martie. Legislatia care reglementeaza aplicarea programelor nationale urmeaza sa intre in vigoare in luna aprilie”, a mai spus coordonatorul programului.
Ea a completat ca discontinuitatile in alocarea bugetara, dar si toate procedurile birocratice obligatorii de justificare a fondurilor publice ii descurajeaza pe multi dintre medici sa participe in program. „Cu toate acestea, exista zone in care medicii de familie sunt extrem de activi si extrem de implicati si nu numai ca isi mobilizeaza populatia, dar efectueaza si serviciile de testare”, a mai spus Carmen Ungureanu, precizand ca astfel de cazuri sunt in special in regiunea Centru (judetele Mures, Covasna, Alba, Harghita, Brasov, Sibiu, Cluj).
Pe de alta parte, probleme sunt in zona de Sud a tarii, in mare parte in zona Bucuresti-Ilfov si in zona Nord-Est. Referindu-se la zona Nord-Est, coordonatorul programului a explicat ca acolo nu poate spune ca medicii nu s-au implicat adecvat, ci mai degraba ca acoperirea cu medici de familie este deficitara.
„De asemenea, exista zone rurale care nu au medic de familie. Deocamdata nu avem solutie. Incercam sa aducem programul cat se poate de aproape de femei, de beneficiari. (…) Unul din rolurile noastre este sa identificam punctele critice. Trebuie sa gasim solutii acolo unde medicii de familie nu doresc sa se implice in program. Trebuie sa gasim solutii legislative permanente, adica reglementarea programului sa fie continua si fara schimbari dramatice in legislatie si trebuie sa asiguram program coerent de la un an la altul”, a mai spus Carmen Ungureanu.
Ea a mai explicat ca testarea Babes – Papanicolau nu depisteaza cancerul. „Un test pozitiv nu inseamna cancer, inseamna leziuni. Pozitive sunt aproape sapte la suta dintre teste si dintre acestea, 0,4 la suta sunt cancere. Obiectivul programului este depistarea cancerului in stadii precoce si se urmareste cresterea incidentei cancerului in stadii precoce. Dorim ca acest program sa depisteze cancerul din timp, cat poate fi tratat si vindecat”, a mai spus Ungureanu.
Incidenta cancerului de col uterin in Romania este de 34 de cazuri la 100.000 locuitori.
„Suntem primii, media europeana fiind 17 cazuri noi la 100.000 de locuitori. Decesele sunt, in Romania, 17 la 100.000 de locuitori, de asemenea mult peste media europeana care este cinci – sase decese la suta de mii de locuitori”, a mai spus coordonatorul Programul national de screening pentru depistarea cancerului de col uterin.
Sursa: Mediafax