Un grup de specialisti unguri de la Directia Apelor din Nyiregyhaza a venit azi, 29 iulie, la Borsa ca sa se informeze in legatura cu situatia iazului Colbu. Seful Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures, Iuliu Szekely, a declarat ca membrii delegatiei maghiare au dorit sa vada la fata locului starea iazului de steril de la Colbu. Tot azi, probabil ca reactie la declaratiile presedintelui Traian Basescu care indicau o intentie de musamalizare a incidentului, autoritatile au prezentat un comunicat in care au explicat ce s-a intamplat la Borsa in cursul dupa-amiezii de sambata, 26 iulie. De asemenea, s-a mentionat ca precipitatiile se vor situa pana in data de 4 august in limta a 10-20 l/mp.
Seful Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures a declarat ca ”a fost o vizita de informare. Nu e vorba de un control. Ei au dorit pur si simplu sa vada ce s-a intamplat”. El a mai spus ca specialistii maghiari s-au intalnit la iazul de decantare a sterilului de la Colbu cu secretarul de stat din Ministerul Economiei si Finantelor, Viorel Palasca, trims la fata locului de catre Guvern ca sa analizeze situatia de la Borsa.
”Au discutat cu ministrul secretar de stat, au pus intrebari si au cerut sa fie lasati sa faca fotografii, iar domnul ministru secretar a aratat ca exista transparenta si ca au permisiunea”, a spus seful SGA Maramures. Membrii delegatiei de la Directia Apelor din Nyiregyhaza au participat si la o sedinta tehnica la iazul de steril de la Colbu, unde s-au prezentat date despre lucrarile care urmeaza sa fie efectuate pentru consolidarea digului si punerea in siguranta a iazului.
Intr-un comunicat de presa, autoritatile locale au aratat ca firma Petrom Service SRL, constructorul care efectueaza lucrarile, actioneaza cu echipele de interventie si cu utilajele din dotare pentru lucrari de remediere ale avariilor. De asemenea, s-a solicitat Conversmin S.A. si constructorului care realizeza lucrarile de reecologizare ale celor doua iazuri, Colbu 1 si Colbu 2, marirea efectivelor de oameni si utilaje in vederea urgentarii punerii in siguranta a barajului.
In acelasi comunicat s-a descris succint ce s-a intamplat pe iazul Colbu in ziua de 26 iulie, insa informatiile sunt oareceum contradictorii cu declaratiile precedente ale altor oficiali.
In informarea catre presa s-a precizat ca ”in zona iazurilor miniere Colbu I si Colbu II (jud. Maramures) – detinator SC Remin SA Baia Mare – Borsa, precum si a materialelor aluvionare transportate de pararul Colbu, galeria hidrotehnica care tranzita apele pluviale s-a obturat, ulterior digul iazului Colbu II a cedat, iar apele s-au scurs in iazul Colbu I. Ca urmare a precipitatiilor abundente cazute in data de 26.07.2008, in zona iazurilor miniere Colbu I si Colbu II (jud. Maramures) – detinator SC Remin SA Baia Mare-Borsa, precum si a materialelor aluvionare transportate de pararul Colbu, galeria hidrotehnica care tranzita apele pluviale s-a obturat, ulterior digul iazului Colbu II a cedat, iar apele s-au scurs in iazul Colbu I. Din cauza cresterii rapide a nivelului apei in iazul Colbu I s-a creat o bresa in digul de contur partea stanga prin care s-a evacuat apa pe drumul de acces dintre cele doua iazuri.”
In sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures, la care a fost prezent si secretarul de stat Lucia Varga, au existat informatii ca digul dintre iazul Colbu 1 si Colbu 2 s-ar fi rupt spre finalul anului trecut, cand de asemenea o viitura a blocat canalul de scurgere si peretele a cedat. Informatii clare despre situatia tehnica a iazului nu s-au comunicat, la fel cum nu s-a precizat nici stadiul in care se afla lucrarile de conservare si inchidere facute de Petrom Service. Autoritatile au vorbit pana acum despre faptul ca acestea sunt in mare intarziere si nici nu sunt conforme cu cerintele.
Ultimele informatii oficiale au indicat ca nu mai exista pericolul poluarii raului Cisla, dupa ce in zona s-au facut lucrari de barare cu dig de pamant a materialului deversat. Specialistii de la Apele Romane au precizat ca au recoltat probe de apa in fiecare ora in intervalul 26 iulie, ora 21.30 si pana in 28 iulie de pe raul Cisla, in aval de iazuri, precum si de pe raurile Viseu si Tisa, iar probele se incadreaza in limitele normale de calitate.
CITESTE SI:
Sursa: M.M.