Pana acum, in municipiu, au fost transmise in jur de 550 de somatii asociatiilor de proprietari si persoanelor fizice care au construit sarpante pe blocuri. Seful Corpului de Control al primariei, Mihail Miclaus, spune ca se urmareste punerea in legalitate a constructiilor care nu au niciun fel de autorizatie.
"De miercuri am intrat in a doua faza a actiunii. Impreuna cu cei de la inspectoratul in constructii iesim in teren si verificam lucrarile care au fost executate. Mai intai trecem in revista sarpantele care au autorizatie ca sa vedem daca ele corespund din punct de vedere tehnic", a explicat Miclaus.
Index cu mesterii care lucreaza prost
Reprezentantii primariei spun ca baimarenii au inceput sa isi construiasca sarpante din 1991 si ca de atunci legislatia a fost modificata de mai multe ori. "Inclusiv modul de autorizare s-a schimbat. Exista foarte multe situatii. Unele sarpante au fost construite de persoane fizice, altele de asociatii. In unele cazuri, pe un singur bloc exista mai multe tipuri de sarpanta. Lucrarile nu numai ca trebuie puse in legalitate, ci trebuie sa indeplineasca anumiti parametri."
Majoritatea baimarenilor care s-a prezentat pana acum la primarie ca sa ceara autoritatii pentru sarpante a declarat inspectorilor ca lucrarile au fost executate in regie proprie. "Probabil asa a si fost. Au iesit mai ieftin daca au lucrat cu doi-trei muncitori din Maramuresul Istoric. Inspectoratul de Stat in Constructii insista acum ca lucrarile de acest gen sa se faca doar cu firme autorizate. Se va face, totodata, o lista neagra a firmelor care au construit sarpante de proasta calitate."
Marea demolare este programata in primavara
Inspectorii de la primarie sustin ca le vor da baimarenilor un ragaz sa obtina autorizatiile. "Mai intai facem aceste controale ca sa vedem ce exista si in ce stare. Evident ca nu vom dispune acum masuri drastice, cand vine iarna. Dar cei care pana in primavara nu se vor pune in legalitate si nu vor avea expertize tehnice pentru lucrari vor fi obligati sa demoleze sarpantele", a mai spus seful Corpului de Control.
Abia dupa incheierea verificarilor se va sti numarul imobilelor din Baia Mare care au sarpanta. Autoritatile estimeaza ca au fost facute astfel de lucrari pe mai bine de jumatate din blocuri. Numarul celor care au autorizatii este insa foarte mic.
Sursa: Larisa Tivadar